
Laxpaj
En läsare vid namn Julia frågade i önskerubriken efter middagstips med varmrökt lax. Så ikväll gjordes på begäran en helt underbart god laxpaj här hemma bestående av just varmrökt lax. Den blev verkligen riktigt god, rekommenderas varmt. Hoppas att receptet uppskattas!
INGREDIENSER (4 personer)
Pajdeg
50g smör
2,5dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1dl lättkesella eller 4 msk kallt vatten
Fyllning
6 salladslökar
2 vitlöksklyftor
125g färsk spenat
Olivolja till stekning
Salt och peppar
1 knippa sparris
300g varmrökt lax
1 light/vanlig mozarellakula
2 ägg
2 dl grädde
1 dl grovhackade valnötter (kan uteslutas)
1. Gör pajdegen genom att blanda samman ingredienserna och placera smeten kylskåpskallt i cirka 30 minuter
2. Gör fyllningen. Skär salladslöken och vitlöken fint. Låt spenaten mjukna i en stekpanna med olivolja tillsammans med salladslöken och vitlöken. Krydda med salt och peppar. Fördela i botten på pajdegen
3. Sätt ugnen på 175 grader. Koka sparrisen lättsaltat i vatten cirka 3 minuter. Häll bort vattnet och fördela sparrisen tillsammans med mindre bitar av laxen i pajskalet.
4. Riv mozarellan grovt och blanda med ägg och grädden. Krydda med salt och peppar och häll ner i pajskalet. Toppa med valnötter och grädda i ugnen cirka 35 minuter
Johanna