Magasin
Slumpa blogg
Topplista

Vanliga frågor
Kontakta oss
Annonsera

Logga inStarta ny blogg
Logga inStarta ny blogg
  • Magasin
  • Topplista
  • Annonsera
  • Info
    • Vanliga frågor
    • Kontakta oss
    • Annonsera
    • Sekretessinställningar
    • Devote på Instagram
    • Devote på Facebook
  • Starta blogg
  • Logga in
hildeweiser
  • hildeweiser
  • Kategorier
    • Mat
    • Sötsaker
    • Smarta tips
    • Frukost
    • Mellis
    • Tyskland
    • Tyska vs. Svenska kök
    • Vad äter jag i Tyskland?
    • Veckans matplan
    • Italien
    • Visa alla kategorier
  • Arkiv
    • April2020
    • Mars2020
    • Februari2020
    • April2017
    • Februari2017
    • Januari2017
    • Oktober2016
    • September2016
    • Augusti2016
    • Juli2016
    • Visa hela arkivet
  • Om mig

Smultronkaka mitt i vintern

Hej vänner! 

 

Hoppas att ni njuter av helg och förhoppningsvis lite ledighet. Huset på landet hos mina föräldrar ligger inbäddat i snö och liksom isolerar oss från omvärlden. Så skönt. Jag bara njuter av lugnet och tystnaden. 

Idag fylldes dock köket med besök, röster och skratt, värme och kärlek. Mamma stod för lunchen och jag bakade efterrättskaka. I frysen fanns lite av sommaren sparad i en burk - smultron! Det fick helt enkelt bli en smultronkaka och mums vad god den blev! Gick hem hos såväl kräsna tioåringar som vuxna med socker-, gluten-, och laktosfria matvanor. Bästa betyg enligt mig!

 

 

      

 

 

Ingredienser

 

Botten 

150g kylskåpskallt smör

1,5 dl sojamjöl

1 dl bovetemjöl

1 msk fiberhusk

1 krm bourbon vaniljpulver

1/2 dl kokossocker

1/2 dl mandelmjöl

en liten nypa salt

1/2 dl sesamfrön om du vill 

 

Bären

260g frysta eller färska smultron

1 msk potatismjöl blandat med 1 msk kokssocker

 

Topping

2 dl naturell yoghurt

2 msk honung

2 msk kokosolja

50g smör

3 ägg

 

Gör såhär: Börja med att förbereda yoghurten till toppingen; lägg ett kaffefilter i ett porslinsfilter och ställ över en liten skål eller liknande. Häll yoghurten i filtret och låt vasslen rinna av. 

Tärna smöret och lägg i en bunke tillsammans med övriga ingredienser för botten. Nyp ihop smöret och mjölet med fingertopparna och arbeta sedan snabbt samman allt till en degklump. Låt gärna vila i kylskåp ca 15 min. Tumma sedan ut degen i en springform, strö gärna lite bovetemjöl över degen så att den inte fastnar i dina fingrar när du trycker ut den! Låt vila i kylskåp ytterligare 15 min och värm under tiden ugnen till 175°C. Grädda sedan pajskalet ca 10 min. 

Blanda smultronen med kokossocker och potatismjöl. Knäck äggen i en separat bunke och vispa pösigt. Smält uner tiden honung, kokosolja och smör på svag värme i en kastrull på spisen. Häll sedan i honungsblandningen och yoghurten i äggsmeten och vispa lite till. 

Fördela smultronen jämnt i pajskalet och häll sedan äggsmeten över. Grädda på 175°C i ca 45 minuter. Kakan skall få fin färg och inte längre vara rinnig. Den kommer dock vara en aning lös i mitten när du tar ut den men den stabiliserar sig när den fått kallna. Servera därför inte kakan varm! 

Supergott med lite lättvispad grädde och en kopp kaffe. 

 

Puss och kram <3 

9 januari 2016
1kommentar

Smultronkaka mitt i vintern

Hej vänner!    Hoppas att ni njuter av helg och förhoppningsvis lite ledighet. Huset på landet hos mina föräldrar ligger inbäddat i snö och liksom isolerar oss från omvärlden. Så skönt. Jag bara njuter av lugnet och tystnaden.  Idag fylldes dock köket med besök, röster och skratt, värme och kärlek. Mamma stod för lunchen och jag bakade efterrättskaka. I frysen fanns lite av sommaren sparad i en burk - smultron! Det fick helt enkelt bli en smultronkaka och mums vad god den blev! Gick hem hos såväl kräsna tioåringar som vuxna med socker-, gluten-, och laktosfria matvanor. Bästa betyg enligt mig!                Ingredienser   Botten  150g kylskåpskallt smör 1,5 dl sojamjöl 1 dl bovetemjöl 1 msk fiberhusk 1 krm bourbon vaniljpulver 1/2 dl kokossocker 1/2 dl mandelmjöl en liten nypa salt 1/2 dl sesamfrön om du vill    Bären 260g frysta eller färska smultron 1 msk potatismjöl blandat med 1 msk kokssocker   Topping 2 dl naturell yoghurt 2 msk honung 2 msk kokosolja 50g smör 3 ägg   Gör såhär: Börja med att förbereda yoghurten till toppingen; lägg ett kaffefilter i ett porslinsfilter och ställ över en liten skål eller liknande. Häll yoghurten i filtret och låt vasslen rinna av.  Tärna smöret och lägg i en bunke tillsammans med övriga ingredienser för botten. Nyp ihop smöret och mjölet med fingertopparna och arbeta sedan snabbt samman allt till en degklump. Låt gärna vila i kylskåp ca 15 min. Tumma sedan ut degen i en springform, strö gärna lite bovetemjöl över degen så att den inte fastnar i dina fingrar när du trycker ut den! Låt vila i kylskåp ytterligare 15 min och värm under tiden ugnen till 175°C. Grädda sedan pajskalet ca 10 min.  Blanda smultronen med kokossocker och potatismjöl. Knäck äggen i en separat bunke och vispa pösigt. Smält uner tiden honung, kokosolja och smör på svag värme i en kastrull på spisen. Häll sedan i honungsblandningen och yoghurten i äggsmeten och vispa lite till.  Fördela smultronen jämnt i pajskalet och häll sedan äggsmeten över. Grädda på 175°C i ca 45 minuter. Kakan skall få fin färg och inte längre vara rinnig. Den kommer dock vara en aning lös i mitten när du tar ut den men den stabiliserar sig när den fått kallna. Servera därför inte kakan varm!  Supergott med lite lättvispad grädde och en kopp kaffe.    Puss och kram &lt;3 

Föregående inlägg

En uppiggande smoothie med äpple, ingefära och morot

Nästa inlägg

Maffiga chokladbollar

Till bloggens startsida

hildeweiser