
Smultronkaka mitt i vintern
Hej vänner!
Hoppas att ni njuter av helg och förhoppningsvis lite ledighet. Huset på landet hos mina föräldrar ligger inbäddat i snö och liksom isolerar oss från omvärlden. Så skönt. Jag bara njuter av lugnet och tystnaden.
Idag fylldes dock köket med besök, röster och skratt, värme och kärlek. Mamma stod för lunchen och jag bakade efterrättskaka. I frysen fanns lite av sommaren sparad i en burk - smultron! Det fick helt enkelt bli en smultronkaka och mums vad god den blev! Gick hem hos såväl kräsna tioåringar som vuxna med socker-, gluten-, och laktosfria matvanor. Bästa betyg enligt mig!
Ingredienser
Botten
150g kylskåpskallt smör
1,5 dl sojamjöl
1 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
1 krm bourbon vaniljpulver
1/2 dl kokossocker
1/2 dl mandelmjöl
en liten nypa salt
1/2 dl sesamfrön om du vill
Bären
260g frysta eller färska smultron
1 msk potatismjöl blandat med 1 msk kokssocker
Topping
2 dl naturell yoghurt
2 msk honung
2 msk kokosolja
50g smör
3 ägg
Gör såhär: Börja med att förbereda yoghurten till toppingen; lägg ett kaffefilter i ett porslinsfilter och ställ över en liten skål eller liknande. Häll yoghurten i filtret och låt vasslen rinna av.
Tärna smöret och lägg i en bunke tillsammans med övriga ingredienser för botten. Nyp ihop smöret och mjölet med fingertopparna och arbeta sedan snabbt samman allt till en degklump. Låt gärna vila i kylskåp ca 15 min. Tumma sedan ut degen i en springform, strö gärna lite bovetemjöl över degen så att den inte fastnar i dina fingrar när du trycker ut den! Låt vila i kylskåp ytterligare 15 min och värm under tiden ugnen till 175°C. Grädda sedan pajskalet ca 10 min.
Blanda smultronen med kokossocker och potatismjöl. Knäck äggen i en separat bunke och vispa pösigt. Smält uner tiden honung, kokosolja och smör på svag värme i en kastrull på spisen. Häll sedan i honungsblandningen och yoghurten i äggsmeten och vispa lite till.
Fördela smultronen jämnt i pajskalet och häll sedan äggsmeten över. Grädda på 175°C i ca 45 minuter. Kakan skall få fin färg och inte längre vara rinnig. Den kommer dock vara en aning lös i mitten när du tar ut den men den stabiliserar sig när den fått kallna. Servera därför inte kakan varm!
Supergott med lite lättvispad grädde och en kopp kaffe.
Puss och kram <3