Sicilien del 3
Godmorgon! Nu tänkte jag ta er vidare på resan och vi börjar på gården, och det sociala kooperativet, Valdibella! Verksamheten startade för drygt tjugo år sedan med fem lantbrukare som gick samman för att bilda ett kooperativ. Valdibella står på många ben och arbetar också aktivt mot maffian, som dock sedan 10-15 år tillbaka tack och lov inte längre är lika stor. De producerar ett flertal olika ekologiska produkter (de var först i Italien med att producera mandelmjölk!) och var tidigare även en plats för ungdomar att komma tillbaka till samhället, ett slags socialt utbildningsprogram. Det är viktigt för Valdibella att också förmedla ett budskap med maten de producerar, därför är de måna om varje steg i processen - från odling till försäljning. De berättade i korta drag för oss om den sicilianska maffian och hur maffian brukat kräva pengar av verksamheter i utbyte mot "beskydd". De som inte ville betala till maffian straffades av plötsliga och oförklarliga dåd, exempelvis bränder eller annan skadegörelse. Med hjälp av en enhetlig röst kunde slutligen butiks- och restaurangägare gå samman och stå emot maffian på ett säkrare sätt än som enskilda individer. På så vis skapades märkningen ADDIOPIZZO som syns tillsammans med ett orange kors på de produkter och platser som aktivt motsätter sig maffians arbete. Platsen där Valdibella har sitt huvudcentrum ligger vansinnigt vackert beläget. Mitt i ingenstans bland de sicilianska bergen, där elledningarna vajande slingrar sig upp och ner för stupbranta backar, knotiga kossor betar mellan stenarna och solen bränner över dammiga vägar och grågröna, platta kaktusar. På kvällen fick vi ledigt, och vad gör man då? Passar på att äta ännu mer! Det var nog inte många av oss som inte gick upp i vikt under denna resa... Man vad gör man inte - vi är ju ändå här för att studera gastronomi, haha. Och vem vill riskera att missa fänkålssallad med apelsin, eller ansjovisbollar i tomatsås? Fantastisk middag på Bisso Bistro, i Palermo. Puss och hej, hörs snart igen!