Recept: Jalapeño grilled cheese sandwich

Devotes matskribent Sofie Lundberg bjuder på en grilled cheese sandwich med mycket smak och hetta.


Mmmm, grilled cheese. Denna gåva till mänskligheten. Finns det något bättre än en varm macka fylld med smält ost? Jag tror knappast det. Att den går att variera i alla möjliga smakkombinationer gör att den aldrig känns tråkig eller uttjatad.

Ost och jalapeño är smakmässigt bästa vänner och något som jag har blivit smått besatt i. Jag vill äta det med allt. På hamburgaren, i äggröran, som dipp, på pommesen. Det är någonting med den lena känslan i osten i kontrast till hettan från chilin som får det att vattnas i munnen på mig. Ett av mina favoritsnacks är jalapeño poppers, halverade och baconinlindande jalapeños fyllda med en ostblandning som tillagas i ugnen. Det här är den oemotståndliga smörgåsvarianten.

Jag har gjort det här receptet vegetariskt men några skivor knaperstekt bacon kommer att förhöja smaken ytterligare. Smaka på chilin innan du lägger på den - är den väldigt stark och du är känslig för hetta kan du välja att ta lite mindre. Vilken ost du använder är upp till dig, välj någon som du själv tycker om. Se bara till att den smälter bra!

Jalapeño grilled cheese (för en person)
2 skivor surdegsbröd
1-2 st jalapeños
1,5 msk färskost
0,5 msk hackad salladslök
0,5 msk hackade korianderblad
1 krm paprikapulver
Salt och peppar
2 skivor valfri ost
Smör att steka i

Gör så här:

1. Grilla eller stek hela jalapeños i en torr stekpanna tills de har fått mycket färg. Lägg dem i en sluten plastpåse och låt dem ligga där i ca 10-15 minuter. Detta gör dem lättare att skala.

2. Blanda ihop färskost, salladslök, koriander, paprikapulver, salt och peppar i en skål. Bred blandningen på en av de två brödskivorna. Lägg två skivor ost över färskosten.

3. Ta ut jalapeñosen ur plastpåsen och skala bort skinnet. Dela dem på mitten och ta bort kärnorna. Skär dem i breda strimlor och fördela över brödskivan. Toppa med den andra brödskivan.

4. Stek smörgåsen på medelvärme tills brödet har fått en fin färg och osten har smält. Lägg ett lock över stekpannan de sista minuterna så smälter osten snabbare.

5. Dela den grillade smörgåsen i två delar och servera med en fräsch sallad. Smaklig måltid!


AV: SOFIE LUNDBERG

foodstories.devote.se

stats