Matchfixning – vad innebär det och hur går det till?
Matchfixning eller resultatmanipulation är ett problem som funnits inom idrotten under lång tid, men som vuxit sig större på senare år. Det begreppet innebär är att påverka resultaten i en match eller ett idrottsevenemang, vanligen med ekonomisk vinning som mål.
Du kan säkert ha läst nyheter om matchfixning tidigare eller hört talas om något av de mest uppmärksammade fallen. Om du verkligen vill djupdyka i ämnet och lära dig mer om det har du kommit till rätt plats – i den här artikeln förklarar vi hur matchfixning går till i detalj och diskuterar kända fall.
Så fungerar matchfixning
Den simplaste och vanligaste typen av matchfixning är att manipulera en match eller tävling så att ett visst lag (eller en viss idrottare inom individuella sporter) vinner. Men det kan också vara riktat mot specifika detaljer – exempelvis antal gjorda mål, gula eller röda kort för en viss spelare och så vidare.
Det här kallas för spot-fixing och är inte lika lätt att upptäcka som traditionell matchfixning. Anledningen är att det inte nödvändigtvis påverkar hela matchbilden och därför lättare passerar förbi obemärkt.
Incitamenten bakom resultatmanipulation kan variera något, men allt som oftast handlar det om pengar; att tjäna pengar på bettingmarknaden, mer specifikt[1]. Nuförtiden går det ju att spela på väldigt många olika ligor, divisioner och evenemang, inom i princip alla sporter.
Vanligt att involverade personer tagit emot mutor
För att kunna påverka resultaten i en match krävs det att någon deltagande part är involverad. Det kan röra sig om en eller flera spelare, en tränare för ett lag eller en domare.
Att vara inblandad i något sådant är förstås förknippat med stora risker, både juridiskt och när det gäller ens anseende. Således är det ingenting en spelare, domare eller tränare gör utan att själv ha något att vinna på det – mutor brukar oftast vara drivkraften.
Men det kan också röra sig om hot eller tvång; det är trots allt inte ovanligt att det är kriminella nätverk som sysslar med matchfixning. Vanligtvis tar de då kontakt med så få personer som möjligt för att minska risken att fusket upptäcks.
Det finns också exempel på situationer där unga eller mindre etablerade spelare själva varit drivande i matchfixning. I lägre divisioner är arvodena inte lika stora och att delta i matchfixning kan av vissa därför ses som ett sätt att nå högre finansiell trygghet.
Kanske har du hört talas om den brittiske fotbollsspelaren Ivan Toney, som misstänktes för matchfixning samtidigt som han gjorde storsuccé i Premier League. Under en tidsperiod satsade han konsekvent på att hans lag skulle förlora matcher. Det hittades dock inga bevis för att Toney skulle ha varit involverad i något sådant.[2]
Den digitala utvecklingen och bettingens roll i matchfixning
Någonting som givetvis har påverkat matchfixningens utbredning är digital betting. Tack vare att det nu finns massor av bettingsidor på nätet har det blivit enklare att satsa stora summor på olika sportevenemang. Det har också öppnat upp fler nischade marknader lämpliga för spot-fixing – exempelvis spel på hörnor, frisparkar och så vidare.
Även på de mest reglerade spelmarknaderna förekommer matchfixning, men det är förstås enklare att lyckas med på marknader med svagare reglering. Att dessa marknader numera går att spela på från alla världens hörn har gjort att det växt fram internationella nätverk som arbetar med att manipulera matcher på flera olika kontinenter.
Från att tidigare främst ha varit kopplat till traditionella sporter som fotboll och basket så har matchfixning inom e-sport också börjat förekomma på senare år, något som Sveriges spelmyndighet Spelinspektionen tidigt rapporterade om.[3]
Vilka drabbas av matchfixning?
Risken att som utövare/spelare, tränare eller domare bli utsatt för påtryckningar från matchfixare är generellt sett högre i lägre divisioner. Precis som vi nämnde tidigare är risken att bli upptäckt lägre här och den ekonomiska situationen för de inblandade är annorlunda.
Det är förstås mycket olyckligt för de som råkar ut för det här, men matchfixning har även konsekvenser för många andra. Låt oss titta lite närmare på vilka de är.
Med- och motspelare
Om en spelare i ett lag är involverad i matchfixning så går det ut över både med- och motspelare. Dels går det ju att tänka sig vilken enorm besvikelse som måste infinna sig när man själv har gett allt, medan någon annan spelar med en oärlig agenda.
I de fall där matchfixningen upptäcks kan det ju också leda till att resultat ogiltigförklaras och att hela lag får andra typer av reprimander. Det kan ha allvarliga konsekvenser och kan dessutom påverka ryktet negativt för personer som kopplas till situationen, utan att de själva faktiskt haft någonting med fusket att göra.
Personer som spelar på matcherna
Ytterligare några som blir lidande av matchfixning är alla som bettat i tron om att matchen i fråga ska avgöras på ett rättvist och regelriktigt sätt. Ett spel man egentligen hade vunnit kan bli till en förlust till följd av den här typen av olaglig aktivitet.
Upptäcks det så får man vanligen sitt spel annullerat eller någon annan typ av kompensation. Men det finns ju fall av resultatmanipulation som går under radarn – då riskerar många ärliga spelare att förlora sina pengar på ett oschysst sätt.
Idrotten i stort
Några av grundpelarna inom idrotten är ärlighet och rättvisa. När en match eller tävling manipuleras kan det leda till att publiken förlorar förtroendet för spelare, en organisation eller en hel sport.
Det här har drabbat vissa ligor inom sporter som fotboll och cricket. Det kan dessutom göra att sponsorer och investerare inte längre vill investera pengar i sporten, vilket kan leda till stora ekonomiska konsekvenser.
Kända fall av matchfixning
Matchfixning har förekommit under hundratals år. Således finns det många kända fall, inom många olika sporter. Här nedanför kan du läsa mer om några sådana.
Calciopoli-skandalen
Ett exempel som många tänker på när resultatmanipulation dyker upp som samtalsämne är den så kallade Calciopoli-skandalen. Den involverade flera av de största klubbarna i Italiens högsta fotbollsliga Serie A, till exempel Juventus och AC Milan.
Dessa klubbar anklagades för att ha valt domare för sina matcher som var lojala till dem och villiga att fatta beslut till deras fördel. Även flera personer inom italienska fotbollsförbundet anklagades för att ha varit involverade i att låta det ske.
Straffen för detta blev ganska rejäla. Juventus blev av med sina ligatitlar från 2005 och 2006 och blev dessutom nerflyttade en division, till Serie B. Övriga involverade lag fick kraftiga poängavdrag.
Spot-fixing i Pakistans landslag
2010 blev en spot-fixing-skandal inom det pakistanska cricketlandslaget stora nyheter. Tre spelare anklagades för att ha manipulerat en match mot England genom att ha begått några förutbestämda misstag mot betalning från en bookmaker.
Alla tre involverade spelare fick fängelsestraff och stängdes av från att spela professionell cricket under längre tid. Skandalen ledde också till att debatten om ett behov för striktare reglering och mer övervakning inom internationell cricket intensifierades.
Domarskandal i NBA
Även den amerikanska basketen har fått erfara matchfixningsskandaler. 2007 avslöjades det att domaren Tim Donaghy vid ett flertal tillfällen hade satsat pengar på matcher som han själv dömde och fattat beslut för att påverka matchbilden åt ett visst håll.
Han agerade inte ensam utan samarbetade med spelare för att få resultaten dit han ville. Donaghy dömdes till 15 månaders fängelse och blev avstängd från att döma NBA-matcher på livstid.
Badmintonskandalen i OS 2012
Ett uppmärksammat fall av resultatmanipulation som inte hade med betting att göra var när badmintonspelare under 2012 års olympiska spel förlorade matcher avsiktligt. Det rörde sig om totalt åtta spelare från Sydkorea, Kina och Indonesien.
Målet med detta var att få lättare motstånd i senare omgångar av turneringen. När detta uppdagades agerade det internationella badmintonförbundet direkt genom att diskvalificera samtliga inblandade spelare.
Åtgärder mot matchfixning
Matchfixning är ett väldigt allvarligt problem. Idrottsorganisationer och förbund runtom i världen lägger därför en hel del resurser på att motverka det. Inom fotboll arbetar exempelvis UEFA och FIFA med att övervaka spelarmönster och bettingdata för att identifiera misstänkta företeelser. Här ingår även samarbete med lokala polismyndigheter.
En framstående aktör inom arbetet mot matchfixning är Sportradar. De analyserar också data från olika bettingmarknader för att hitta oregelbundenheter och suspekta mönster. Företaget har samarbeten med bland annat NBA, UEFA och SvFF[4], och slår larm för vidare utredning då de upptäcker potentiell resultatmanipulation.
Utbildning är en annan viktig faktor i den här kampen. Idrottsförbund både i Sverige och på andra håll genomför olika utbildningsprogram för att informera spelare, tränare och andra inom sina organisationer om riskerna med matchfixning.
Juridiska åtgärder
Lagstiftning och juridiska åtgärder är förstås också fundament för att få bukt med matchfixningsproblem. I Sverige infördes 2019 ett nytt spelfuskbrott och personer som döms för det kan få fängelse i upp till 2 år.[5]
Både Riksidrottsförbundet och Svenska Spel samarbetar med polisen för att matchfixning ska kunna upptäckas lättare. Om man som privatperson misstänker matchfixning i något svenskt idrottsevenemang går det också att lämna anonyma tips direkt till polisen och Riksidrottsförbundet.
Det hjälper förstås en hel del, men samtidigt är resultatmanipulation någonting som är väldigt svårt att stoppa helt och hållet. Kanske kan modern teknologi som AI och maskininlärning i framtiden effektivisera arbetet mot matchfixning och göra att fler fall upptäcks.
[1] Hur fungerar matchfixning?, skriven av Kimmo Hakkala, publicerad på casinon.com
3 Match fixing on the rise in e-sports, gambling authority says, publicerad på sverigesradio.se
4 SvFF växlar upp i arbetet mot matchfixning, publicerad på svff.svenskfotboll.se