Grimskaft, spännen och hakar
Ett grimskaft är helt enkelt ett hästkoppel. För att kunna använda ett grimskaft måste hästen ha en grimma på sig som grimskaftet fästs i. Det fungerar också att fästa ett grimskaft i ett träns, men det är inte att rekommendera då det dels kan repa tränsets läder och dels inte finns någon mittpunkt av metall att fästa grimskaftet i. Då blir tyngden av grimskaftet ojämn och det kan irritera hästen.
Här följer de vanligaste typerna av spännen på grimskaft.
Detta är, i mitt tycke, den allra bästa haken. Detta är en pistolhake. Den är enkel och lätt att knäppa av och på och allt som kan göra hästhanteringen smidigare utan att trixa med säkerheten är bra!
Det här är en svenskhake. Den sitter väldigt bra i grimman men kan vara lätt att nypa sig i, så se upp!
Här är både en panikhake och en brandkårshake som sitter fast i ett transportgrimskaft. När hästen står uppbunden i stallgången bör du använda panikhakar (högra haken) av den anledningen att hästen har begränsad rörelsefrihet i stallgången. Skulle hästen börja konstra och bli orolig lossnar panikhakarna och hästen är fri, på så sätt undviks skador lättare. Dock är en panikhake inte bra på en häst som är krånglig att fånga – det tar tid att knäppa en panikhake och den kräver dessutom två händer.
I den vänstra änden sitter en brandkårshake. Den används ofta i hästtransporter och är stor och lätt att knäppa. Mycket praktisk att ha i stallet för att hänga upp tunga saker i eftersom den är stark!
Här är kedjegrimskaft. De används ofta på hingstar då kedjan är tyngre och bjuder på lite mer motstånd, men många använder kedjegrimskaft för att de är vackra också.