Recept: Nyttiga vegan-muffins med morot & kardemumma.
Lov, ledighet och förträngt skolarbete - det brukar leda till att jag hänger på gymmet eller i köket större delen av ledigheten. Jag har gjort storbak av matbröd och experimenterat fram muffins. Bröden kommer upp en annan gång, men ni behöver inte vänta på muffin-receptet, för det kommer här!
Vegan-muffins med morot & kardemumma
12 stycken
2 msk chiafrön
2 dl havremjölk
2 dl grahamsmjöl
1 dl rågsikt
1/2 dl fiberhavregryn eller vanliga havregryn
1 msk bakpulver
2 dl grovhackad sötmandel
1/2 msk malen kardemumma
1 msk kanel
1 dl agavesirap
1/2 dl rapsolja
1 sött, medelstort äpple
1 stor morot
2 tsk salt
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda chiafrön och havredryck i en bunke, låt stå och svälla i ca 15-20 min. Rör om lite då och då.
Blanda grahamsmjöl, rågsikt, salt, mandlar, kardemumma, havregryn, bakpulver och kanel i en annan bunke. Riv äpplet och moroten grovt och blanda tillsammans med mjölblandningen.
Rör om bland chiafröna och häll i mjölblandningen, blanda i resterande ingredienser och blanda ordentligt.
Klicka ner smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i 10-20 min.