Tre olika dumplings med 2 sorters såser
Räkfylling:
Fyllning:
400-500 gr skalade räkor
0,5 purjolök
0,5 dl kinesisk soja
0,5 dl matolja, ex. solrosolja
0,5 msk salt
25 gram färsk ingefära
1 msk grönpeppar till 0,5 dl grönpepparvatten (se nedan)
Tillagning:
- Koka upp 1-2 dl vatten i en kastrull. Tillsätt grönpeppar och ställ åt sidan att dra.
- Skala, skölj och strimla purjolöken fint och lägg i en stor bunke.
- Tillsätt de skalade räkorna hela eller grovhackade.
- Skala och riv ingefäran och tillsätt den.
- Tillsätt soja, olja och salt.
- Tillsätt 0,5 dl grönpepparvatten och rör ihop allt till en jämn smet.
- Fyll wontons: Ta ett ark wontondeg i handen och lägg på en msk fyllning, vik ihop kanterna till en halvmåne och tryck till samt överlappa gärna kanterna lite. Ställ wontonsen på en bricka. Instruktionsvideo: http://www.youtube.com/watch?v=_wUiwMOa-BI
- Kokta wontons: Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull.
- Lägg i ca 20 wontons i taget och koka dem några minuter. De är klara när de flyter på ytan ca 3-4 minuter. Det är ungefär som att koka färsk pasta.
- Ta upp wontonsen med en hålslev och servera med dippsås.
- Friterade wontons: Värm en liter matolja som solrosolja eller jordnötsolja i en gryta med lock till 180 grader (kolla med termometer eller testa en bit wontondeg).
- Fritera wontonsen ca 10 st i taget i 2-3 minuter. Ta upp med hålslev och låt ev. rinna av på ett hushållspapper. Server dem med dipssås.
Fläskfyllning:
Ingredienser:
500 gram fläskfärs
0,5 purjolök
0,5 dl kinesisk soja
0,5 dl matolja, ex. solrosolja
0,5 msk salt
25 gram färsk ingefära
1 msk grönpeppar till 0,5 dl grönpepparvatten (se nedan)
0,5 dl vatten
Tillagning:
- Koka upp 1-2 dl vatten i en kastrull. Tillsätt grönpeppar och ställ åt sidan att dra.
- Skala, skölj och strimla purjolöken fint och lägg i en stor bunke.
- Tillsätt färsen.
- Skala och riv ingefäran och tillsätt den.
- Tillsätt soja, olja, salt samt vatten.
- Tillsätt 0,5 dl grönpepparvatten och rör ihop allt till en jämn smet.
- Fyll wontons på samma sätt som med räkfyllningen
Fläsk- och räkfyllning:
Ingredienser:
250 gram fläskfärs
250 gram räkor
0,5 purjolök
0,5 dl kinesisk soja
0,5 dl matolja, ex. solrosolja
0,5 msk salt
25 gram färsk ingefära
1 msk grönpeppar till 0,5 dl grönpepparvatten (se nedan)
0,5 dl vatten
Tillagning:
- Koka upp 1-2 dl vatten i en kastrull. Tillsätt grönpeppar och ställ åt sidan att dra.
- Skala, skölj och strimla purjolöken fint och lägg i en stor bunke.
- Tillsätt färsen.
- Tillsätt de skalade räkorna hela eller grovhackade
- Skala och riv ingefäran och tillsätt den.
- Tillsätt soja, olja, salt samt vatten.
- Tillsätt 0,5 dl grönpepparvatten och rör ihop allt till en jämn smet.
- Fyll dina wontons på samma sätt som innan
Dippsås med soja och ingefära:
Ingredienser:
4 msk soja
4 msk vitvinsvinäger
2 1/2 tsk socker
1/2 salladslök, hackad
2 tsk färsk ingefära, hackad
1/2 tsk rostad sesamolja
1/2 tsk röd chiliflingor
Tillagning:
1. Blanda soja, vinäger, socker och 4 msk vatten i en liten kastrull och värm på medelvärme under omrörning tills sockret löser sig.
2. Häll blandningen i en skål och rör i salladslök, ingefära, olja och chiliflingorna.
3. Servera
Sötsur sås:
Ingredienser:
2 dl socker
1 dl vitvinsvinäger
1.5 dl vatten
0.5 dl soja
1 msk tomatpuré
2 msk maizena
Tillagning:
1. Kombinera socker, vinäger, vatten, soja och tomatpuré i en gryta. Värm på medelhög värme.
2. Tillsätt maizena efter behag tills såsen tjocknar
3. Servera
rebecka