
JÄRPAR MED OLIVGÖMMA
Hallå! Ni vet alla goalsiga bak-konton som har "gömma" i allting? Typ kolagömma, nutellagömma, dumlegömma osv osv... Vi tänkte haka på men göra det vi tycker är goast -MAAT! Först tänkte vi göra järpar med lingongömma och servera med potatis, brunsås och lingon, men vi brukar alltid ha touch of tastes fonder i vår brunsås och nu innehåller de ju kött tydligen (BUU!) så vi fick tänka om. Riktigt mumsigt blev det iallafall!
We present to you: Sojajärpar med olivgömma, serveras med myntatzatsiki och ett ris med granatäpple.

Du behöver (till 2 port):
Till järparna
200g sojafärs
1 dl havregrädde
2 msk grönsaksfond
1.5 dl ströbröd
0,5 gullök (finhackad)
2 vitlöksklyftor (pressade)
0,5 msk kinesisk soja
1 krm salt
Oliver
Myntatzatsiki
1 pkt oatly
3 blad mynta
1 vitlöksklyfta
ca 4 cm gurka
Salt, svartpeppar
Saft från en fjärdedels citron
Ris
Långkornigt för 2 personer
Ett halvt granatäpple
Gör såhär:
1: Sätt ris på kokning
2: Gör tzatsikin: Blanda riven gurka, hackad mynta, pressad vitlök, salt, peppar och citronsaft.
3: Stek färsen, vitlöken och löken tills de blir mjuka. Salta och låt svalna något.
4: Blanda havregrädde, soja och fond i en skål och blanda sedan ner färsen.
5: Blanda ner ströbröd pö om pö tills det blir en deg som är lätt att forma järpar av. För oss blev 1,5dl perfekt.
6: Platta ut deg i handflatan, lägg på en oliv och slut sedan handen så att oliven hamnar i mitten. Rulla den mellan handflatorna så att det bli en järp(e?).
7: Stek med lite olja på medelvärme.
8: Blanda riset med granatäppelkärnorna.
Servera!