Morotsbröd med pumpafrön!
Halloj hej!Då va de dags för lite brödbak igen. Denna gången blev det ett morotsbröd där jag slängde i lite pumpafrön också när jag ändå hade det hemma.Ingredienserna jag använde va:25 g färsk jäst (använde mig av en fryst jäst som fick tina halvt, funkar utmärkt)3 dl vattenCa 2-3 msk pumpakärnor (gick på känn)1 tsk strösocker 1 1/2 tsk salt 120g riven morot Ca 420-450 g (Ca 7- 7 1/2 dl) vetemjöl special (jag bytte 3 dl mot rågsikt)(Jag gjorde dubbel sats så därför blev de mycket bröd om någon undrar längre ner…)Detta går även att göra som nattjäst och då ska det vara kallt vatten och degen ställs i kyl över natten när den är klar och ska jäsa.1. Jag la jästen i vattnet och lät den tina och lösas upp medan jag rev morötterna. Finrivna eller med dom stora hålen är helt upp till ditt tycke. Jag använde mig av de större hålen.2. Sen lät jag maskinen jobba med vatten, jäst, morötter och pumpafrön så att jästen skulle fördela sig helt i och med att den va halvt fryst från början när jag la i den.3. När jästen kändes upplöst tillsatte jag 2dl vanligt vetemjöl och maskinen fick fortsätta snurra.4. Jag tillsätter socker och salt. Och till sist resten av vetemjölet, lite i taget tills degen går ihop fint. Obs så bytte jag ut 3dl vetemjöl mot rågsikt bara för att få de liiite mer fiberikt och inte bara vete. 5. När degen är klar avslutade jag med lite siktat mjöl på toppen och la över plastfolie (eller om du har ett lock) och bakhandduk på det.Jag fick byta skål till den blåa då jag behövde bakmaskinen till annat om någon undrar varför jag plötsligt har en annan skål i bild.Degen ska nu jäsa i ca 9h-10h i rumstemperatur (i kyl över natten).Nästa problem va dock att efter ca 3h höll min deg på att jäsa över skålens kanter så jag fick byta skål igen… Jag va rädd att jag förstörde jäsningen pga detta men det tog sig faktiskt igen. Kolla in trådarna på bilden nedan. Ser ut som smält spagetti eller nått hahah! 6. Jag förberedde mina brödformar med bakplåtspapper. Det fick bli en lång form och en kortare. 7. Nu va degen färdigjäst och jag mjölade mitt bord för att hälla ut degen och knåda lite till innan jag delade upp den i två limpor.Degen kan vara lite klibbig, så va beredd med mjölet så inte allt fastnar i underlaget. 8. När limporna lagts i formarna och jag plattade även ut dom i hörnen lite, så va det dags att jäsa igen. Denna gången 40 min med folie och bakduk över (går säkert med bara bakduk också. Folien är väl mest för att stänga in extra värme.Du skulle kunna ställa formarna på ugnen när den värms upp sen, då går jäsningen fortare pga värmen som alstras kring formarna. Det brukar jag göra när jag bakar med jäst och de finns ett extra varmt ställe i köket där degen kan jäsa gött.9. Förbered ugnen på 225 grader över och undervärme. 10. Då degen jäst så tog jag en pensel och penslade vanligt vatten FÖRSIKTIGT på bröden som klister för fröna på toppen.Jag hade vallmo-, lin- och chiafrön och strödde över på mina limpor. Detta kan givetvis uteslutas om så vill.Varför de ska penslas försiktigt är vad jag upptänkt för att inte ”punktera” jäsningen. Innan när jag har penslat för hårt så har liksom jäsningen pyst ut som en ballong tom på luft. Degen blir då helt platt och liksom punkterad som sagt. Så pensla löst!11. Ställ in i mitten av ugnen 35 min. (Min långa limpa behövde ca 15 min extra)Ett tips va att om du knackar på brödet så ska det låta ihåligt. Låt limpan svalna lite innan du skär i den. Vad är godare än nybakat bröd? Här behövs inget godis när jag har en go rykande färsk brödskiva!Går utmärkt att frysa in. Jag brukar skära och frysa in skivor så är det lätt att plocka fram antalet skivor för dagen och ex tina i brödrosten så blir det som krispigt nybakat igen! Detta kommer jag lätt göra mer i framtiden. Bröd är så enkelt att mixtra lite med, både med mjölsorter och improvisera med olika frön osv.Det finns ju så sjukt många olika recept på bröd och det finns även många olika recept du kan hitta om du ex har fil, yoghurt, mjölk etc att göra dig av med hemma så använd det i ditt bröd.Lycka till med frukostfrallorna!