Kladdiga chokladkakor
Här kommer ett recept på ett par riktigt goda choklad kakor som jag bakade tillsammans med Melinda och Simona för någon dag sen, väldigt enkla att göra sen blev dom många så man kan spara och äta i flera dagar fram över! Receptet hittade jag hos tovasbakblogg.devote.se, kika in på hennes blogg så kan ni hitta flera goda recept!
Ingredienser:
75 g smör
400 g mörk bakchoklad (eller så kan du ta 200 g vit choklad och 200 g mörkchoklad )
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
2 ägg
3 ¾ dl socker
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret och 200 g av chokladen i en kastrull på riktigt svag värme.
3. Hacka resten av chokladen grovt.
4. Vispa ägg och socker fluffigt.
5. Vänd ner den smälta choklad- och smörblandningen och vispa sedan i de torra ingredienserna.
6. Rör sedan ner de grovt hackade chokladbitarna i smeten och rör runt.
7. Klicka ut smeten med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar.
8. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 200 grader i ca 7 minuter.
Chokladdoppad vaniljkola
Varje år brukar jag baka lite julgodis och ge till mina mor- och farföräldrar i julklapp. I år testade jag något nytt som jag hittade på Coops instagram, haha ja, jag följer Coop på instagram.. Hur som helst så vart de jättegoda! När jag kommer hem från jobbet ikväll ska jag fixa ett fint paket av dem, hur har jag inte riktigt bestämt än, kanske köper mig en fin present ask på rasten eller nått! Ikväll blir det även bingolotto med familjen och imorgon är det julafton hörrni! Helt sjukt, känns som om det vore oktober eller nått..
Chokladdoppad vaniljkola med havssalt
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 krm salt
1 msk smör
100 g mörk choklad (minst 70%)
flingsalt
Gör så här: Blanda grädde, socker, sirap, vaniljpulver och salt i en kastrull. Koka upp och doppa ner en digital stektermometer i kastrullen. Koka kraftigt utan lock tills termometern visar 120-125 grader eller tills smeten håller för kulprovet (jag körde på kulprovet). Det tar 30-60 minuter beroende på kastrull. Rör då och då. Rör sedan i smöret.
Lägg bakplåtspapper i en liten form ca 15x15 cm. Häll kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp ca. 20 min.
Skär den stelnade kolan i 2-3 cm stora bitar. Smält chokladen varsamt i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper. Garnera gärna med lite flingsalt innan chokladen stelnat