Hemmagjord chokladsås
Visste ni att jag äger på chokladsås? Lite kaxigt kanske, men ärligt, det stämmer. Jag följer sällan ett exakt recept för det är en sån perfekt grej att göra genom att slänga ihop vad man har hemma, servera det med vaniljglass och man har en så sjukt underskattad efterrätt. Det vattnas i min mun! Hursomhelst, jag har hittat en viss kombo av ingredienser som verkligen gör chokladsåsen som godast. Detta recept tänkte jag dela med mig av - du behöver:
- 200 g choklad, valfri kakaohalt (jag använder 55%-ig)
- 0,5 dl vispgrädde
- 1 dl färdig vaniljvisp
- 1 msk socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 15 st gräddkolor, förslagsvis Werthers mjuka kolor
- 20 g smör
Såhär gör du:
Häll ner grädden och vaniljvispen i en kastrull, värm upp på medelhög värme. Grovhacka chokladen och dina gräddkolor, ha sedan ner dessa i den varma gräddblandningen och låt dem smältas ned. Tillsätt sockret och vaniljsockret, smaka sedan av innan du har i smöret för att få såsen lite glansigare. Vill man smaksätta såsen ytterligare funkar det ju superbra att ha i lite kanel, kardemumma, kaffe eller chili. Våga exprimentera!