Vitkålsgratäng
Igår tog jag del av vårt egna tips och gjorde en gratäng för att fylla på min frys med matlådor. Vitkålsgratäng valde jag att fylla mina matlådor med! Både jag och Johanna har använt oss av detta recept tidigare. Det bästa med det här receptet att man enkelt kan variera sig i smaken genom att ta olika smaker i creme fraiche. Förra gången hade jag naturell, denna gång använde jag min favoritsmak i creme fraiche - paprika och chili! Den smaken brukar jag även använda till min favoritwok (länk) :) Detta recept räcker lätt till cirka sex matlådor tillsammans med annat tillbehör (kyckling blev det för mig)! INGREDIENSER:Ett halvt vitkålshuvudGul lök 1 stVitlöksklyftor 2 stGrädde 3 dlCreme fraiche (valfri smak) 1 dlSambal olek 1-2 tskSalt och pepparRiven ost (Jag valde dock en frukostost jag har hemma som jag skivlade så slapp jag köpa, ekonomisk student vettni ;) 1. Sätt ugnen på 200 grader.2. Strimla vitkål samt gullök och hacka vitlöken.3. Fräs sedan detta med ordentligt med smör i en stekpanna tills kålen har mjuknat.4. Sedan häller du i grädde och creme fraich samt kryddor. Krydda efter smak, men våga ta i med salt och peppar!5. Låt puttra i 5-10 minuter.6. Häll över i en ugnssäger form och toppa med ost. Stoppa sedan i ugnen i cirka 20-25 minuter tills gratängen har fått en gyllene färg! Emelie