
Italiensk lasagne med parmaskinka och tomat
Om ni är helt less på den vanliga lasagnen ni brukar göra, kommer nu ett dunder recept på en italiensk lasagne med parmaskinka och tomat. Det är den godaste lasagnen jag vet och är den ända lasagnen vi gör här hemma. Så något jag verkligen rekommenderar er att göra, passar perfekt att värma upp eller frysa in.
Italiensk lasagne med parmaskinka och tomat, 6-8 pers
Såsen, 1 liter
65 gram smör
1 krm vitpeppar
1 dl vetemjöl
7 dl mjölk
3½-4 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
ev. 1 krm riven muskonöt
Övriga ingredienser
15-16 lasagneplattor, ca 250 gram
350-400 gram tunnt skivad parmaskinka
6-8 fasta tomater, 800 gram
½ dl finhackad vitlök
2 tsk grovmald svartpeppar
ca 6 dl grovriven parmesanost
en ungsäker form, 32x22 cm, som är minst 3 cm hög.
Såhär gör du:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda ihop ingredienser till såsen.
3. Sedan skär du tomaterna i tunna skivor. Finhacka vitlöken och blanda den med svartpeppar och ost (som blir ostblandningen).
4. Lägg ut en tunn bottenskyla av den vita såsen i formen (ca 2 dl). Täck sedan såsen med 4 lasagneplattor, sedan på med 1/4 av parmaskinkan och 1/4 av ostblandningen.
5. Upprepa detta tills du har 4 lager. Överst ska det vara ett runt lager sås och riven ost.
6. Sätt i mitten av ugnen och gratinera i 30 min.
7. Servera med en god sallad.
Sofie