Fölets utveckling i magen
Första veckan: När man ultraljudar kan man ju sen den så kallade fölblåsan. Det är fölets egna lilla hus. Det är den enda delen utav ägget som blir synligt såhär tidigt i dräktigheten. Fölblåsan ser ut som en genomskinlig bubbla, ungefär lika stor som en femtioöring. På ultraljudsskärmen ser det ut som en svart bubbla. I det här stadiet är fölet mindre än en knappnålsspets.
Tredje veckan: Nu har fölblåsan växt till 2,54 centimeter. Det är en flimrande, slapp och genomskinlig bubbla med ett mörkt rött embryo vid slutet. Ett nätverk av trådliknande blodkärl växer ut ungefär en halv tum från embryot. Liknelser till häst kan nu ses som något som liknar ett huvud med små ögon, en liten svans och fyra små piggar som kommer att bli ben. På ett ultraljud ser fölet ut som en gitarr. Generellt kan man runt dygn 24 se embryots hjärta och hjärtslag på skärmen. Man ser en vit sörja, ungefär en halv tum i diameter som ligger och vilar i blåsan. I denna vita sörja ser man en liten svart fläck som blinkar - detta är ditt föls hjärta.
1 månad: Nu är fölblåsan 6,35cm i diameter, serut som ett klot. Själva fölet är nu 0,84cm i diameter och kan skymtas som en liten varelse med fyra ben. Fölet har en tjock bubbla som huvud med ögonlock, små öron, upphöjningar där näsborrarna kommer vara och den har nu fungerarde armbågar. På ultraljudet ser du nu en rund svart plupp som nu snarare hänger upp och ner i taket än ligger på botten. Detta lägesbyte är steg ett i vad forskare kallar embryots upp- och nergång. Det som embryot hänger i är det som kommer att bli navelsträngen. Ju längre dräktigheten fortskrider desto kortare kommer navelsträngen bli och därmed dra embroyt närmare och närmare taket som en kristallkrona.
1,5 månader: Du kan se små revben under det tunna skinnet och det har utvecklats ett tydligt kranium. Öronen ser nu ut som små trianglar och böjleder har utvecklats. Nu är det sista gången du kan se hela ditt föl på ett ultraljud, det är nu ungefär lika stort som en jordnöt. Inom bara några veckor så är fostret för stort för skärmen.
2 månader: Fölet är 7-10 cm långt, benen syns tydligt och man kan redan nu se viket kön fölet har. Fölblåsan är nu slapp och formlös längs med livmorderns väggar. Man kan tydligt se att det nu är en häst, tack vare att det utvecklats små hovar med sula och allt. Fostret är hårlöst och ungefär lika stort som en hamster. Fostrets huvud och hals är nu utvecklade.
2,5 månader: Könet är nu tydligt, du kan se små bulor som formar skapet om det är en hingst, du ser ingenting alls om det är ett sto. Fostret är nu ungefär lika stort som en ekorre.
Fyra månader: Fölet väger 1 kilo och är ungefär 2 decimeter långt. Hår syns runt mulen och hovarna är nästan färdigutvecklade. Nu lägger fostret på sig mer än 454 gram om dagen vilket gör att det nu är ungefär lika stort som en kanin. Känselhår har börjat att växa fram på kinderna, mulen och ögonlocken. Tittar man noga kan man urskilja ögonfransar.
Sex månader: Fölet får hår över hela kroppen. Längden har ökat till 56 centimeter och fölet väger ungefär 5 kilo. Fostret har fyrdubblat sin vikt. Manen och svansen har utvecklats och fostret är ungefär lika stort som en mindre hund.
Åtta månader: Fölet vänder sig för att vara redo att födas. Manen har växt ut och pälsen blir tjockare. Vikten har ökat till runt 17 kilo. Fölet är ganska stort nu, uppemot 75 centimeter. Nu är fostret ungefär lika stort som ett lamm och har känselhår på sina kinder, halsen och mulen.
Tio månader: Vikten är uppe i 30-40 kilo och längden är runt 85 centimeter. Allt tagel har vuxit ut på fölet och det är i princip färdigt att födas. Fostrert ser nu ut som ett föl, tunt hår täcker
hela kroppen och det har vuxit ut tagel i manen och svansen, det är lika stort som en schäfer.
Elva månader: Fölet väger cirka 40 kilo och är 110 centimeter långt. Fölet är redo att födas och tänderna kan ibland ses. Inom en vecka eller så utvecklas fostrets lungor såpass mycket att fölet kan överleva i den riktiga världen. Fostrets ben har stärkts så att de kan användas för att bära fölets kroppsvikt. Pälsen har gått ifrån att vara tunn till en mer robust päls som fölet har när den föds. Fölet är nu färdigt!
Såhär ligger fölet i stoets mage när förlossningen är nära; framhovarna kommer ut
först, sedan huvudet och sist kroppen med bakbenen.