



Scones
Tänkte dela med mig av ett recept på scones, eftersom att det finns väl ändå inget mysigare än en stor frukost under helgen med ett bord fullt av olika pålägg! Så använd digav receptet och bjud dina nära och kära på en god och mysig frukost.
Du behöver
Receptet är för 4 personer.
- 3 dl mjölk
- 100 gram smör
- 7-8 dl vetemjöl
- 4 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.
Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!
receptet hittade jag här! http://www.scones.se/klassiska-scones
Mat = Glad hjärna!
Det har blivit känt att det vi äter påverkar hjärnan. Vissa livsmedel påverkar hjärnans substansignaler vilket innebär att du av viss mat kan känna dig hängig, trött osv medans av annan mat tvärtom - pigg, glad och lugn. De viktigaste signalsubstanserna som påverkar humöret är dopamin, noradrenalin och serotonin. Om balansen av dessa rubbas kan bland annat koncentrationssvårigheter och depressioner uppstå.
Seratoninen får en till exempel att bli lugn och harmonisk, en subbstans som förbättrar sömnen och gör oss mer lugna. Nervcellerna bildar själva serotonin genom att omvandla aminosyran tryptofan som tillförs genom maten. Forskare har visat att om man äter livsmedel med tryptofan ökar halten av seratoninen i hjärnan. Bananer, ägg, spannmålsprodukter, tomater, kött, mjölk och valnötter är mat som innehåller väldigt mycket tryptofan.
Dopamin och noradrenalin hjälper däremot koncentrationen. Dopamin kallas för hjärnans glädjemolekyl! Dopamin bidrar till ett skarpare tänkande och ökad koncentrationsförmåga. Mån får känslor av upprymdhet och välbehag av substansen. Proteinrik mat innehåller aminosyran tyrosin, som hjälper hjärnan att tillverka dopamin och noradrenalin. Exempel på sådan mat är, kött, fisk, skaldjur, ägg, bönor, ärtor och linser!
Så vi kan alltså påverka våran hjärna med vad vi äter, genom se till så att vi får i oss de här nödvändiga aminosyrorna och påverkar vårat humör och så vidare. Hur coolt är inte det?