



Lägg ordet \"antioxidanter\" på minnet!
Antioxidanter är ett ämne som vi producerar i kroppen men även får i oss genom att äta mat som är berikad med vitaminer. Dessutom så påverkar antioxidanter vårat imunförsvar. Genom att ha ett underskott på antioxidanter kan vårat imunförsvar försämras, vilket gör att vi blir sjukare lättare och oftare. Även ett stort antal sjukdoma så som vissa cancerformer, hjärt- och kärlsjukdomar är kopplat till ett nedsatt antioxidantförsvar i kroppen. Effekten av att få i sig mer antioxidanter än vanligt, varierar visserligen från person till person, men studier visar att de som hade nedsatt antioxidantförsvar redan från början, var de som höjde sitt antioxidantförsvar. Så passa på att äta mat som är naturligt berikad med antioxidanter, om du känner att ditt imunsystem sviker dig.
Tänk väldigt mycket på grönsaker och frukt! Ju starkare färg desto mer antioxidanter finns det. Det finns mycket antioxidanter i tomat, morot, paprika, broccoli, jordgubbar, blåbär, mango, rödbetor. Alltså färg, färg, färg!
Källa: http://www.primavi.se/svensk_forskning_mat/artikel.cfm?newsID=2455&Antioxidanter
Mat = Glad hjärna!
Det har blivit känt att det vi äter påverkar hjärnan. Vissa livsmedel påverkar hjärnans substansignaler vilket innebär att du av viss mat kan känna dig hängig, trött osv medans av annan mat tvärtom - pigg, glad och lugn. De viktigaste signalsubstanserna som påverkar humöret är dopamin, noradrenalin och serotonin. Om balansen av dessa rubbas kan bland annat koncentrationssvårigheter och depressioner uppstå.
Seratoninen får en till exempel att bli lugn och harmonisk, en subbstans som förbättrar sömnen och gör oss mer lugna. Nervcellerna bildar själva serotonin genom att omvandla aminosyran tryptofan som tillförs genom maten. Forskare har visat att om man äter livsmedel med tryptofan ökar halten av seratoninen i hjärnan. Bananer, ägg, spannmålsprodukter, tomater, kött, mjölk och valnötter är mat som innehåller väldigt mycket tryptofan.
Dopamin och noradrenalin hjälper däremot koncentrationen. Dopamin kallas för hjärnans glädjemolekyl! Dopamin bidrar till ett skarpare tänkande och ökad koncentrationsförmåga. Mån får känslor av upprymdhet och välbehag av substansen. Proteinrik mat innehåller aminosyran tyrosin, som hjälper hjärnan att tillverka dopamin och noradrenalin. Exempel på sådan mat är, kött, fisk, skaldjur, ägg, bönor, ärtor och linser!
Så vi kan alltså påverka våran hjärna med vad vi äter, genom se till så att vi får i oss de här nödvändiga aminosyrorna och påverkar vårat humör och så vidare. Hur coolt är inte det?