Köksbravader: torka frukt
Fick igår, när plugget gick som segast, sådan plötslig lust att torka frukt på egen hand. Vet inte var det här infallet kom ifrån, men jag ögnade igenom lite sökresultat på google och tio minuter senare var en plåt med nektariner, bananer och svenska äpplen inne i ugnen.
Torka frukt i ugnen (nektarin, äpple & banan)
Tidsåtgång: ca 10 min förberedelser + 5 h torkning
1 nektarin
1 banan
1 äpple
Sätt ugnen på 80oC.
Avlägsna kärnhuset från äpplet (jag gjorde en newbie-variant med en vass kniv - resultatet vart inte
vackert men kärnhuset försvann ur äpplet utan att äpplet behövde delas.).
Äpplet ska nu vara intakt förutom det hål som går rätt igenom äpplet där kärnhuset varit.
Skär äpplet i millimeter-tunna skivor, runt 3-5 mm.
Skala bananen och skär den i 3-5 mm tunna skivor.
Dela nektarinen och ta ur kärnan.
Skär nektarinen i 3-5 mm tunna skivor.
Lägg ut frukten med lagom avstånd på en smörpappersklädd bakplåt.
Torka frukten på plåten i mitten av ugnen i ca 5 h med öppen ugnslucka.
Detta för att fukten ska kunna försvinna ut ur ugnen och själva
torkningsprocessen ska fungera.
Tips: använd en grytlapp eller handduk mellan ugnsluckan och själva ugnen, för att
förhindra att luckan slår igen.
Förvara i tätslutande burkar. Avnjut när sötsuget sätter in eller
när du bara vill ha ett mellanmål.
Tjolahopp, tjolahej, det var allt för mej.