Idas bakskola: äppelvin

Varmt välkomna till Idas bakskola, som idag inte kommer innefatta varken ugn eller mjöl utan en hel massa äpplen, stora mängder vatten, skrämmande mycket socker, lite jäst och med all sannolikhet en stadig mängd frustration. Det är ju där vi brukar landa.  Jag vill börja såhär. Idag är det 1/10. Bara som en reminder för oss alla. Det kommer nämligen inte publiceras då. Vi kommer till det. Ursprungsreceptet har jag hittat HÄR. Du behöver:  6 kilo äpplen 8 liter vatten 3 liter socker 100 gram jäst (tillägg: blev SÅ GLAD när jag läste receptet här, jag citerar: "(...) häll i 100 gram jäst (man borde väl använda någon riktig vinjäst men jag tog vanlig torrjäst för bakning)". Alla ni som läst mina recept förut förstår min lycka när jag ÄNTLIGEN hittar någon som bara "jaha, men nä. Jag tar något annat. Vad kan gå fel?") En helvetes stor kastrull (min på 20 liter räckte inte). En sil. Typ saftsil, förmodar jag.  En damejeanne. Jag vet. Jag fick googla vad det var. Och beställa hem. Och fråga pappa hur det uttalades. DammJanne är fel. Dammachann är rätt.  Såhär går det till: * Skär äpplena i bitar och lägg i kastrullen. Skal och kärnor och hela kitet kan tydligen vara kvar, men ta bort fula delar och maskhål (inte helt orimligt).  * Inse tidigt att 6 kilo äpplen är nog tveksamt om det ens får plats i kastrullen.  * Det gör det.  * Och var ska vattnet få plats?  * Äh. Det går nog bra.  * Börja ha i vatten.  * Inse att kastrullen är för liten.  * Problemlösning. Om jag delar upp det, hur vet jag hur förhållandet mellan äpple, jäst och vatten ska vara nu när jag redan haft i massa vatten? Var ska jag förvara allt?  * Ha i 7 liter vatten-ish. Det räcker nog.  * Ha i jästen.  * Blanda.  * Skratta klart. Kastrullen är ju OTROLIGT full. Överfull.  * Nåväl. Gör ditt bästa.  * Spill.  * Höfta i lite extra vatten och jäst eftersom en del runnit ut. Vad kan hända liksom?  * Låt hela kalaset stå på diskbänken i 3 dagar. Att förflytta den är alldeles för riskabelt.  * Blanda runt minst en gång om dagen, gärna fler. Hur nu det ska gå till.  4/10Nu ska vinet filtreras och hällas upp för jäsning!* Beställ damejeannes. * De hinner inte levereras.* Sila 200 miljoner kilo äpple och vätska.  * Alltså det ser ut som ett högst tveksam urinprov. Jag vet inte om det ska det. * Ha i skamliga mängder socker. Rör runt. Ställ varmt för jäsning. Just nu står det i badrummet på golvvärmen. 7/10* Har idag hällt över mitt vin i varsin damejeanne! Heja mig! * Spill lite på golvet because varför inte?* Bli lite lite disig i huvudet av lukten. This shit är STARKT!* Stoppa i korken. * Ställ tillbaka på golvvärmen. * Diskutera vid middagsbordet om man kanske egentligen borde ha en kork med hål och vattenlås (det stod redan i receptet men jag orkade inte googla vad det var och chansade utan). * Beställ kork med hål. Och vattenlås. * "PLOPP!" * Eh... va? * Gå in i badrummet och hämta korkarna utan hål. Och som flugit iväg som varsin champangekork när jäsningen fick trycket att stiga i flaskan. * Gör en nödlösning med plastfolielock i väntan på dina nyligen beställda andra korkar. Vi lär så länge vi lever! 9/11 Så, vinet har stått och bubblat på mitt badrumsgolv i ganska precis en månad. Det frekventa bubblet i vattenlåsen har avtagit och kvar finns bara i den ena flaskan en lätt bubblande rörelse på ytan.  Jag vet inte om det jäst klart. Nä. Det vet jag inte. Inte en jäkla aning, faktiskt. Just den grejen står det faktiskt inget om i receptet. Hennes stod tre månader. Okej. Typisk. DOCK har den flaska med mindre innehåll i bytt färg! Eller mörknat, snarare. Klarnat. Och i botten har lite "bös" (ja, nä, jag vet inte vad det är. Förlåt för det) samlats. Det är Ronjas födelsedag, ett 20-tal personer har trängts i vårt lilla hus och vilken dag passar väl därför bättre för provsmakning än idag (möjligtvis imorgon då, när kalasgänget från skolan gått hem, men då är det söndag och jag är en otålig person)? NÅVÄL!  * Se till att ha skaffat en sån här: * Kapa inte slangen. Varför då liksom? 1,5 meter okontrollerad vikt slang har väl aldrig någonsin ställt till problem?  *Pumpa upp två glas vin (vågat ändå, en normalt funtad person hade kanske testat en skvätt men vi går all in här!) med hjälp av två personer pga, som jag kan ha nämnt, 1,5 meter slang. Glad att inget gick sönder.  Nu ser det ut såhär. Dock pumpat från ganska långt ned i flaskan.  Det tidigare dåliga urinprovet ser nu ut att vara under behandling. Skönt!  * Smaka!  * Bättre tips: häll upp lite och kyl ned först. Ljummet vitt (?) vin är nog aldrig en höjdare.  Det luktar inte jättemycket. Den där "knock-out-doften" vi hade i starten har lagt sig och det luktar faktiskt... nästan ingenting? Lite jästigt, men ingen direkt "åh-vad-härligt-äppligt-det-doftar"-doft. Det smakar sött. Väldigt sött. Jag har ju ingen aning alls om vad vi har för äppelsort men nästa gång - mindre socker. Och kanske skaffa sån där riktig jäst. Det smakar inte heller jättemycket äpple, faktiskt. Det smakar socker. Mycket socker. Och lite jäst. Inte äckligt.  * Kasta i några frysta jordgubbar och piffa till det hela. Det blir säkert bra.  Jag låter vinet stå en stund till! I alla fall den stora flaskan som fortfarande visar antydan till jäsning. 15/1 -2020Här är vi nu! Nytt år, och mitt mest utdragna projekt NÅGONSIN utöver två barn och ca 100 års skolgång går ÄNTLIGEN mot sitt slut. * Bär fram dina otympliga och numera också lite dammiga buteljer till köket. Tadaa! Olika färg, men vad gör väl det? Nu ska vi hälla upp skiten och vänner - flaskor. Brace yourself. Det kommer bli ett problem. * Diska ur flaskor så de är rena och fräscha. Ett projekt i sig. * Ta fram din sedan tidigare välkända pump. * Pumpa. * Lyckas på alla sätt du kan kladda ned hela ditt nystädade kök med vin. * Märk upp dina flaskor med juletiketter pga inte så jävla förberedd. Som vanligt. * Applicera lappar på flaskor, applicera flaskor i kylar och ta dig an det outhärdliga arbetet att diska dina dame jeanner.  TRE MÅNADER PEEPS! Nu är vi i mål! Herregud. Började till och med ifrågasätta mig själv där ett tag, men nu är vi där! Wiho! Det är fortfarande sött, och passar säkert bäst till desserter eller som sangria, men det smakar mer äpple och mindre jäst än tidigare. Ganska gott ändå, faktiskt! Tanke - det låg jäst kvar i botten på damejeannerna (OBS på sinnessjukt ord att försöka böja). Ska det det? Vet inte. Jag är dock glad att det låg där och inte i flaskorna för jag höll på att få en inhalationsfylla bara jag luktade på det.Äppelvin får 4/5 toasters. För att det ändå blev okej gott även om det toooog tiiiiid och krånglade en del. Men stort plus för att jag gjorde det! Heja mig!HEJ!