Saftig äppelkaka med kanel och kardemumma
Eftersom vintern nu gjort sin entre i Västerås, så går äpplena snart ur säsong. Men jag vill ändå passa på att baka upp de ljuvliga äpplena som jag fick utav min granne och detta har resulterat i bland annat, äppelmos (första inlägget på bloggen) och nu även denna saftiga och ljuvliga äppelkaka. Receptet är ursprungligen ett recept på morotskaka men jag valde att byta ut morötterna mot äpplen istället och dessutom tillsätta lite kardemumma i receptet då jag tycker det tillför en ljuvlig smak till mjuka kakor.Recept10-12stycken beroende på storlek4ägg4dl sockerca 300g äpple2dl rapsolja1msk bakpulver2tsk vaniljsocker2tsk kardemumma (eller mer efter smak)2tsk mald kanel 4dl vetemjölflorsocker (att pudra över)Gör såhär1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala och riv äpplena fint.2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Tillsätt olja och äpple. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, kanel, kardemumma och vetemjöl. Rör ner det i äggsmeten och blanda till en slät smet.3. Häll smeten i en långpanna, ca 32 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper.4. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 min, kolla med sticka så den är klar. Låt den kallna helt och skär sedan i rutor och pudra över florsocker före servering. Grundreceptet på morotskakan hittar ni här hos Linda på http://tidningenhembakat.se/bl...Lycka till :)