BUFFE
En liten kalasbuffé som inte smakade helt tokigt.
Sparris och parmesanpaj
För 20-25personer
Pajdeg
300g smör
7dl dinkelsikt eller vetemjöl
4msk kallt vatten
Fyllning
8ägg
2dl mjölk
6dl vispgrädde
3 knippen färsk grön sparris (á 250g)
7dl riven parmesan eller västerbottenost
salt, peppar
Sätt ungnen på 175 grader. Blanda smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i plastfolie och låt vila i kylen i 20 minuter. Tryck sedan ut degen i en långpanna (30x40) med bakplåtspapper och låt det gå upp lite på kanten. Nagga botten. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i nedre delen av ugnen.
Vispa under tiden ihop ägg, mjölk, grädde, 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Skär bort den nedre delen på sparrisen och skär de i 3-4cm långa bitar. Koka dem i lättsaltat vatten i 1minut. Häll av, spola kallt vatten och låt rinna av.
Fördela osten i pajskalet. Strö ut sparrisen och häll över äggblandningen. Grädda i ca 30minuter mitt i ugnen. Låt svalna och skär sedan rutor. Frys ev in.
Kycklingspett med texmex-smak
För 20-25 personer
2 1/2 kg kycklinglåtfilé
3/4dl rapsolja
3msk hackad oregano eller persilja
salt
Marinad
1dl soja
1/2 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 msk torkad oregano
1/2 msk chilipulver
1/2 del chilisås
Glaze
1dl rapsolja
3/4 dl chilisås
Dela ca 25 grillspett av trä och lägg i blöt. Skär kycklingen i ca 2cm stora bitar. Blanda soja, kryddor och chilisås i en storbunke. Lägg ner kycklingen och se till att alla får marinad på sig. Sätt ugnen på 250 grader grill. Trä kycklingbitarna på spett och lägg dem på två bakplåtsklädda plåtar. Pensla runt om med olja och strö över 2 tsk salt.
Sätt in en plåt åt gången högst upp i ugnen och grilla spetten i 10-15min. Hit kan förberedas.
Värm ev spetten 10-15minuter i ugnen på 150grader eller ställ fram i rumstemperatur i 1-2 timmar före servering. Blanda olja och chilisåsen. Pensla de ljumma spetten strax före servering och strö över hackad oregano eller persilja.
Brieosttårta med aprikosnötter
För 20-25 personer.
1 kg brieosttårta
200g nötblandning (ex cashew, hasselnötter, mandel)
200g aprikosmarmelad
4 färska aprikoser
Rosta nötterna i torr och het stekpanna. Tillsätt marmelad, sänk värmen, låt koka ihop och tjockna. Hit kan förberedas. Ta fram osten i god tid, värm nötblandningen på svag värme och häll över osten. Skär 1 färst aprikos i småbitar och strö över. Använd resterande aprikoser som dekoration.
Färgglad bönsallad
För 10 personer
2 burkar stora vita böner (á 400g)
1 burk kidney bönor (á 400g)
500g körsbärstomater
125gs salladslök
1 dl hackad persilja
Dressing
2 rödlökar
3 msk socker
3/4 dl vit balsamvinäger
1 1/2 dl olivolja
Börja med dressingen. Skala, halvera och skiva löken. Lägg i plastpåse tillsammans med socker och knyt ihop. Massera med händerna tills löken börjar släppa vätska. Lägg i en skål. Blanda i vinägern. Rör ner oljan i omgångar. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Häll av och skölj bönorna. Blanda med dressingen och ställ i kylen. Dela tomaterna. Strimla salladslöken. Förvara var för sig i kylen.
Ta fram bönornaoch tomaterna och låt stå i rumstemp 4 timmar innan servering. 30 min innan blanda bönor, tomater, salladslök och persilja.
Dubbelmarinerad fläskfilé
För 10 personer
ca 1,5 kg fläskfilé
rapsolja
salt
peppar
limeklyftor
färska örter
Marinad 1
3/4 dl vit balsamvinäger
3 msk mörkt muscovadosocker
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipeppar
3/4 dl tomatpuré
Marinad 2
3 vitlöksklyftor
4 msk muscovadosocker
1 dl rom (kan uteslutas)
2 msk vit balsamvinäger
1 dl färskpressad limejuice (ca 4 lime)
2 1/2 dl rapsolja
2 dagar före festen. Blanda vinäger, socker, paprikapulver, chilipeppar, tomatpuré och 1/2 dl vatten. Putsa köttet och lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden och knyg ihop och in i kylen 1 dygn.
Dagen före. Sätt ugnen på 150 grader. Ta upp köttet ur marinaden. Bryn det runt om i olja i en stekpanna. Sockret från marinaden kan lätt bränna, så stek inte på för hög värme. Lägg över på ugnssäkert fat. Salta och peppra. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 70 grader, ca 40minuter. Ta ut och låt svalna. Skala och skiva vitlöken tunt. Blanda socker, rom, vinäger, limejuice och 1 1/2 tsk salt i en bunke. Vispa ner oljan. Blanda ner chilifrukt och vitlök. Skär köttet i tunna skivor. Lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på marinad och låt stå ett dygn.
4 timmar före fest, lägg upp köttet på ett fat och häll över marinaden. Låt stå framme i rumsvärme.
Garnera med limeklyftor och färska örter.