OlieBollen
Oliebollen, direkt översättning = Oljebollar är ett holländskt påhitt som man äter på nyårsafton. Typsikt Holländare att döpa saker till exakt vad det är. En boll friterad i olja.... Det är en bakelse som man äter till champagnen. Det festligaste med olibollen är att man lägger upp dem som konstverk på ett fat och dränker dem med florsoker. Jag tänkte att ge er lite bakinspiration.Här kommer ett recept på mammas favoritbollar! Ingredienser: 200 g vetemjöl10 g jäst1,5 dl mjölk1 äggen knivsudd salt100 g russin (Gör även en utan russin) 1 äpple (grönt)florsockerolja till fritering Blanda vetemjöl, jäst, mjölk, ägg och salt till en mjuk deg. Skär äpplet i småbitar. Blanda äpplebitarna och russinen i degen och låt jäsa i ca 1 timme. Värm oljan till minst 100 grader. Forma en liten degboll med två skedar och fritera. Efter ungefär tre minuter är oliebollen färdig. Strö florsockar över. Oliebollen kan ätas varma eller kalla.Har man ingen fritös så kör i en pannan på spisen bara!