Grymma köttbullar med gräddsås
Det blev en riktigt smarrig middag till sist. :) Hemmagjorda köttbullar med gräddsås. Jag gjorde köttbullarna och Kristoffer gjorde såsen. Fy satan vilket gott recept. Receptet är från Pernilla Wahlgrens svägerska Jessica. Riktigt grymma köttbullar. 500 g nötfärs 1 st ägg 1 dl mjölk (3%) 1 dl ströbröd 1 tsk dijonsenap 2 msk kalvfond 1 st gul lök, liten, riven salt & svartpeppar Vispa ihop ägg, mjölk, ströbröd, fransk senap, kalvfond, lök, salt och peppar i en bunke. Låt stå i 10 minuter så det tjocknar lite. Blanda i köttfärs och mosa runt med händerna. Rulla sedan smeten till ca 30 köttbullar. Sätt plattan på högsta värmen och smält smöret. Lägg i köttbullarna och sänk plattan till medelvärme. Lägg inte i för många köttbullar i taget, utan ungefär 5-10 st åt gången. Stek köttbullarna tills de är ordentligt genomstekta och krispiga på ytan. Gräddsås: 30 gram smör vetemjöl 4 dl köttbuljong alt. vatten och kalvfond 1 dl grädde 1 tsk kinesisk soja salt och peppar Värm grädden i en kastrull. Smällt smöret i tex stekpannan där köttbullarna legat i. Häll i ca 30 g mjöl i stekpannan, ta av den från värmen och rör runt så det inte blir klumpigt, men lagom fast. Ställ tillbaka det på plattan spä med köttbuljong, alternativt 2-3 dl vatten och kalvfond vilket var det som vi hade i. Låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt den varma grädden och sjud till önskad konsistens. Krydda med soja, salt och svart-eller vitpeppar.