Moussetårta
BOTTEN:150 g smör2 dl vetemjöl2,25 dl socker2 ägg2 krm salt1 dl kakao2 msk vaniljsocker Sätt ugnen på 175 grader.Smält smöret och rör ner socker och ägg.Rör ner övrigt.Häll smeten i en springform och grädda i nedre delen av ugnen ca 13-14 minuter.Låt den svalna helt. MÖRK CHOKLADMOUSSE:100 g mörk choklad1 gelatinblad3,25 dl grädde Lägg gelatinbladet i kallt vatten en stund.Koka upp 0,5 dl grädde.Hacka chokladen och låt den smälta i grädden.Lägg i det urkramade gelatinbladet och rör så det smälter.Vispa resten av grädden (ganska löst, annars kan du få en grynig mousse)Vänd försiktigt ner grädden i chokladblandningen.Häll moussen på botten och ställ den 1 timme i frysen. LJUS CHOKLAD MOUSSE:125 g ljus choklad1 gelatinblad3,25 dl grädde Gör den ljusa moussen likadant som den mörka.Tag ut formen från frysen och bred på den ljusa moussen och ställ tillbaka den i frysen ca 1 timme. TRYFFEL:75 g smör1,25 dl grädde200 g mörk choklad Smält smöret.Tillsätt grädden och låt det koka upp.Tag från plattan och rör ner den hackade chokladen tills allt smält och du har en blank och fin tryffel.Låt svalna.Tag ut formen från frysen och häll på tryffeln.Täck formen och ställ den i kylen tills det är fikadags.Går bra att förbereda dagen innan. Jag gjorde brigadeiros som jag dekorerade tårtan med. Brigadeiros recept (15 runda bollar)1 burk sötad kondenserad mjölk (400 gram)50 gram smör eller margarin3 msk kakao1 krm saltGarnering: KakaoGör så här:Häll kondenserad mjölk, smör eller margarin, kakao och salt i en tjockbottnad gryta. Sätt plattan på högsta värmen och rör hela tiden med en trägaffel. När smeten börjar tjockna – sänk temperaturen till medeltemperatur. Om det bildats klumpar – rör under några sekunder med en visp. Smeten är färdig när den är tjock, det tar 8-10 minuter. Ett litet tips. Rör ut din kakao i lite vatten och sen ner i grytan så slipper du få klumpar i smeten.Låt smeten kallna i kylen på en tallrik ca 2 timmar. Forma kulor av smeten och rulla dem i dekorationsströssel eller kakao. Förvara brigadeiros kallt i kylskåpet, de är godast kalla. Här har jag hällt över ätbart silverglitter.