Fakta om kakao
Fakta om kakao! Kakaon kommer från bönor som växer på ett träd, dom växer på stammen eller på de grova grenarna på trädet, trädet heter The obroma cacao. Det kan bli upp till 15 meter högt. Varje träd producerar ungefär tre till fyra kilo bönor per år, och all hantering är hantverksmässigt. Criollo, Forastero och Trinitario är tre olika sorters kakaobönor. Bönorna är 20 cm långa och påminner om stora valnötter eller meloner. Under mogningsprocessen växlar färgen från gult till orange till rött och slutligen till rödbrunt. Det var i mayaindianernas rike som bönderna första gången började odla kakaoträd. I ett område i Centralamerika. För att framställa ät-choklad blandar man kakaomassa, socker och kakaosmör som sedan valsas. Det sista viktiga steget för att utveckla god choklad är conchningen. Det är en intensiv behandling under allt från några timmar till 2-3 dygn. Källor: www.chokladkultur.se , www.xwell.se