In-n-Out: är det den bästa snabbmatskedjan?
Vi besökte In-n-Out ytterligare en gång på vägen hem till San Francisco och jag tänkte göra en lite mer grundlig analys för er som är intresserade. In-n-Out räknas ju som den bästa snabbmatskedjan i USA av många och därför var det spännande att se om jag kände likadant. Historia: Kedjan startade år 1948 och var den första drive thru-restaurangen i Kalifornien. Familjen var kristen och det är någonting som fortfarande lever kvar, bland annat på muggarna där man kan se en bibelvers skriven på botten. Jag älskar när ställen har en spännande historia, det ger liksom ytterligare en dimension till både maten och atmosfären. Att företaget fortfarande ägs inom familjen och inte verkar vilja expandera alltför mycket utanför Kaliforniens gränser för att bibehålla den genuina känslan är också ett stort plus. Menyn: In-n-Outs meny är superkort. Alltså, superkort. Tre hamburgare, pommes frites, läsk och milkshake. That's it – om man inte beställer från den hemliga menyn förstås. Det finns en hel uppsjö av saker man beställa off-menu, allt från en 4x4-burgare (fyra kött, fyra ost) till en root beer float (root beer med en glasskula i). Den allra vanligaste beställningen är Animal Style, då får man pommes och/eller hamburgare med en blandning av special sauce, stekt lök och smält ost på. Jag är helt säker på att den hemliga menyn har bidragit till kedjans omåttliga populäritet och det känns som en smart PR-strategi. Maten: "Quality is the most important ingredient of all" står det på In-n-Outs hemsida. Ingenting har varit fryst eller förpaketerat, potatisen skalas och skivas på plats och de försöker göra allt "the old-fashioned way". Hurra! Köttet är gjort av 100% högrev och kommer färskt till varje restaurang. Man ser hur maten tillagas precis bakom kassorna och jag la speciellt märke till den röda, fina färgen på köttet när det stektes. Gillar när restauranger gärna visar upp sin process, som för att säga att de inte har någonting att dölja. Självklart kan man inte förvänta sig att allt är ekologiskt och närproducerat, det är ju ändå en stor hamburgerkedja med över 90 locations, men att de håller så hårt fast vid sin kvalitetsstämpel tycker jag känns bra. Smaken: Så hur smakar maten i förhållande till andra kedjor? Hamburgaren – Bra köttsmak och bra bröd är allt som krävs för att skapa en lyckad burgare och In-n-Out lyckas med båda. Salladen och löken känns krispig och hamburgersåsen som ligger på bottenlocket ger en bra smak. Varje tugga känns fräsch trots att det är snabbmat, något som konkurrenter som t ex McDonalds inte lyckas med. Pommesen – Om jag ska vara helt ärlig är jag inte helt såld på In-n-Outs pommes frites. Tanken är god, att de görs för hand direkt i restaurangen, men det är något med potatissorten antar jag som gör att de känns lite mjöliga. Beställer man dem Animal Style så smakar de riktigt bra ändå men nej, inte de bästa jag ätit. Milkshaken – Gjord på äkta glass och det är precis så den smakar; god, smält glass. Jag beställde en Neopolitan shake (en del av den hemliga menyn) som består av alla tre smaker tillsammans i en härlig blandning. Så gott! Är In-n-Out den bästa snabbmatskedjan i USA? För mig så slår de inte Shake Shack men jag vet inte heller om det är jämförbart. Shake Shack är dyrare och har inte samma snabbmatskänsla så ska man jämföra med övriga kedjor som McDonalds och Burgerking så vinner In-n-Out överlägset. God mat och bra story-telling, det behöver liksom inte vara med komplicerat än så.