CHURROS
I Australien testade jag för första gången på churros. Churros är ett spanskt bakverk, det är friterad deg som består av vetemjöl, smör och ett gäng andra väldigt simpla ingredienser. Själva churrosen i sig är väldigt goda, lite degiga med en krispig yta. Men jag tycker de får briljera som bäst med en god dippsås till. Man kan välja alla möjliga olika dippar. Mörk choklad, mjölkchoklad, vit choklad, grädde, vaniljsås, sylt, nutella, äppelmos, glass. Ja ungefär vad som helst! Vi hade vanlig klassisk marabou mjölkchoklad och det var riktigt smarrigt. I Aussie prövade vi däremot med vit choklad och det var en hit det med. Väldigt gott och överraskande enkelt, som är lite vår mantra här på bloggen. Men jag tror nog att det är för att vi införskaffat en fritös (vet. skäms att skriva det. inte alls särskilt hälsosamt) som underlättar jobbet en hel del. Den hade behövts när jag gjorde mina friterade oreos, för då satte jag nämligen eld på kastrullen med olja i. HÄR hittade jag receptet som jag kopierade uppifrån och ned. INGREDIENSER (ca. 10-12st)50 g smör1 1/2 dl vatten1/2 msk strösockeren nypa salt1 dl vetemjöl1 medelstort ägg (rumstempererat)1/2 tsk vaniljextrakt (eller 1/8 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker)Kanelsocker3/4 dl strösocker2 tsk malen kanelmajs- eller rapsolja att fritera i (mängd beror på hur stor kastrull du använder, men olja bör vara cirka 5 centimeter djup i kastrullen. Jag använde en fritös) 1. Blanda smör, vatten, socker och salt i en kastrull. Låt blandningen koka upp, rör i mjölet och dra bort kastrullen från värmen. Rör tills en slät och glasig deg bildas, fortsätt sedan blanda någon minut. 2. Tillsätt ägget och fortsätt röra tills degen är slät igen. Häll degen i en spritspåse med en mellanstor stjärntyll.3. Blanda socker och kanel på en tallrik eller ett fat. Lägg ut hushållspapper på ett värmetåligt fat eller en plåt.4. Värm oljan till cirka 185°C i en tjockbottnad kastrull med höga kanter eller i en fritös. 5. Spritsa ut några centimeter deg i den varma oljan (var försiktig då det kan bubbla till!). 6. Fritera, och vänd ofta, i cirka två minuter eller tills de är gyllenbruna. Lägg över på hushållspapper och för att bli av med överflödigt fett och för att svalna något. Rulla dem i kanelsocker. Servera (helst omgående) med valfritt tillbehör!INGREDIENTS (makes about 10-12) 1 1/2 dl water1/2 tbsp sugarpinch of salt 1 dl flour1 egg (room tempture)1 tsp vanillasugarCinnamonsugar3/4 dl sugar2 tsp cinnamonoil for frying 1. Combine butter, water, sugar and salt in a saucepan. Let it boil, stirr in the flour and remove from the heat. Mix until it's smooth and glassy. Stirr for about 1 minute more.2. Add the egg and keep stirring until the batter is smooth again. 3. Pour into an piping bag with a "star" end.4. Combine sugar and cinnamon on a plate. Put out paper on another plate.5. Heat oil to 185 degrees in a saucepan with high edges and a thick bottom. Or use a frying machine. 6. Pipe out a few centimeters dough in the oil6. Fry and turn often for about 2 minutes until they are golden brown. Put on the paper to remove some fat. Roll in cinnamonsugar. Serve with optinal dips. Chocolate (dark, white, milk), ice-cream, cream, jam etc. Johanna