Magasin
Slumpa blogg
Topplista

Vanliga frågor
Kontakta oss
Annonsera

Logga inStarta ny blogg
Logga inStarta ny blogg
  • Magasin
  • Topplista
  • Annonsera
  • Info
    • Vanliga frågor
    • Kontakta oss
    • Annonsera
    • Sekretessinställningar
    • Devote på Instagram
    • Devote på Facebook
  • Starta blogg
  • Logga in

Portionsstorlekar

Många av oss äter relativt nyttigt men har ändå svårt att bli av med extrakilona. Ofta beror det på att vi äter för mycket. Om du inte tränar inför ett maraton eller är Triathlet behöver du faktiskt inte äta så stora portioner. Kom i håg vad jag skrivit förut: Du ska inte äta dig mätt, utan ohungrig. Det är skillnad det! Har man för vana att överäta kan det vara svårt att äta "lagom". Hur mycket är lagom? Naturligtvis skiljer det sig från person till person och skiftar från dag till dag. Jag säger inte att du ska gå hungrig, men om du vill gå ner i vikt är det inte en god idé att äta sig proppmätt. Det är skönt att äta lagom. Du kommer att må bättre och känna dig piggare och dessutom går du ner i vikt, trots att du äter gott och kan njuta av allt möjligt som normalt sett betraktas som "onyttigt". Ett enkelt sätt att få lite hjälp och vägledning är att använda rätt tallrikar. På restauranger får man ofta tallrikar som är stora som båtar. Det kan vara snyggt och fungera bra på en restaurang men är inte så smart hemma om du har problem med portionsstorlekar. Överst till vänster: En vanlig mattallrik. Den är ca 25 c i diameter. Hos oss använder vi vanligtvis dem när vi har gäster eller som serveringsfat.Överst till höger: En salladstallrik, vanligen ca 20-22 cm i diameter. Den här använder vi som mattallrik. Portionen blir automatiskt mindre men inte löjligt liten.Längst ner: En assiett, vanligen ca 18 cm i diameter.  För att servera smörgås, en sidorätt eller tex sallad till maten. Till vänster: Vanlig djup tallrik, rymmer ca 4-5 dl. För att servera lättare soppa eller salladTill höger: Två exempel på risskålar som rymmer ca 2-2,5 dl. Perfekt för frukostgröt, yoghurt m.m. Men ger också en lagom portion av pasta, ris, tyngre soppa och tex popcorn. Används flitigt hos oss. Ramekins/Dessertskål: Två exempel på småskålar som rymmer ca 1 dl. De är perfekta till desserter. Det ser ynkligt ut men jag lovar att det räcker. Det i glas till höger är från ett set dessertskålar från tidigt 70.- tal då man insåg att det räcker med ca 1 dl till efterrätt. I dag har vi gått vilse och tror att allt blir bättre ju mer det är, vilket är helt fel. Vår dessert serveras på stora uppläggningsfat, bullarna är stora som LP-skivor och du kan använda chipspåsarna som regnskydd. Det är inte mycket vi behöver lära oss av 70- talet vad gäller mat, men storleken på våra portioner är en sådan sak. Dessa skålar är  perfekta mått för tex dessert, smågodis, snacks och annat som bör ätas med måtta.

Föregående inlägg

Kan man dricka ungdom?

Nästa inlägg

Sköna söndag

Till bloggens startsida

En Gourmet På Diet