Hamburgerbröd ca 1:-/st
Ikväll serverades det hamburgare med bröd. Hamburgare som jag endast hade tre ingredienser i, och bröd som var väldigt smidiga att slänga ihop. Nu när jag har börjat att räkna på hur mycket det verkligen kostar att laga sin egna mat, så förstår man hur dyrt det är att köpa färdigmat. Som idag till exempel. Idag har jag stekt egna hamburgare och bakat egna hamburgerbröd. Till det har jag gjort en egen dressing, samt en gurkröra. Sammanlagt kostade detta lilla kalas cirka 17:-/port (Observera att jag då handlat alla ingredienser för ordinarie pris). Vad kostar det inte att köpa en hamburgare i gatuköket? Eller varför inte jämföra med de frysta hamburgarna som man köper i frysdisken? Brödet och dressingen har också ett rejält s.k pålägg...
Men inte här hos mig!
Skämt å sido, om du testar att göra dessa recepten hemma, så tror jag att du aldrig kommer att gräva efter hamburgarna i frysdisken igen.
Jag tänkte börja med att visa er hur jag gjorde hamburgerbröden:
Hamburgerbröd
10st
25 g jäst
25 g smör
2,5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
1/2 dl kruskakli eller vetekli
2 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
Eventuell pensling:
1 st ägg
ca 2 msk sesamfrön
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, häll på mjölken och värm i en kastrull tills vätskan är fingervarm (37 grader). Häll lite av degvätskan (d.v.s. det smälta smöret och mjölken) över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.
Tillsätt salt, socker och kli. Rör om.
Tillsätt råksikten och rör till en jämn smet med en slev (eller med en köksmaskin).
Arbeta sedan in vetemjölet tills degen släpper bunkens kanter. Degen skall alltså ej vara kladdig.
Låt degen jäsa under en kökshandduk i cirka 30-40 minuter tills den fått dubbel storlek.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den. Dela sedan degen i 10 bitar, och rulla därefter bitarna till fina bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna så att dom blir platta, cirka 2 cm höga och 8-10 cm i diameter.Låt jäsa under kökshandduk i cirka 30-40 minuter.
Om du vill ha sesamfrön på dina hamburgerbröd: Vispa upp ägg och pensla försiktigt på de färdigjästa bröden. Strö sedan över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i 225°C i cirka 10 minuter (med över- och undervärme). Om du vill använda varmluftsfunktion, grädda bullarna i 200°C i cirka 12 minuter.
Låt svalna under kökshandduk.
Jag rekommenderar att du fryser in de bröd du inte använder inom ett dygn.
Visst blev dom fina? Sammanlagt kostar dessa hamburgerbröd knappt 1:-/st (ordinarie pris), vilket är väldigt billigt till skillnad på vad du ger för en påse färdiga hamburgerbröd.
Här kommer även näringsinnehållet:
(Cirka)
Kcal/100g: 293kcal
Kcal/st: 217kcal
Protein/st: 7 g
Kolhydrater/st: 33,3 g
Fett/st: 5,4 g
Recept hittat på: www.recepten.se