Belgiska Våfflor
Jag har alltid velat pröva på att göra belgiska våfflor, men problemet är att då måste man ha ett ''belgiskt våffeljärn'' som gör våfflerna större och fluffigare som just belgiska våfflor ska vara. Det går att göra med ett vanligt våffel järn men då blir de tunnare. Så har redan bestämt vad som ska stå med på min önskelista... alltså ett belgiskt våffeljärn så varför inte från Kitchen Aid från samma märke som min ursnygga matberedare. Leila Lindeholms recept på belgiska våfflor har jag fastnat för, så det receptet måste jag prova på den dag jag skaffar mig en sån här :) Våfflorna kommer ursprungligen från Bryssel, där de säljs av gatuförsäljare. Där serveras de oftast pudrade med florsocker och ibland med chokladsås och vispad grädde. Våfflorna är stora, tjocka och rektangulära och gräddas i ett belgiskt våffeljärn. Ingredienser 2 st ekologiska ägg125 g smör2.5 dl mjölk 3 %2 dl vatten12 g färsk jäst0.5 tsk salt0.75 dl strösocker2 tsk vaniljsocker6.75 dl vetemjöl Smält smör till gräddning(Receptet ger 4 stora våfflor.) Gör så här 1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).2. Smält smöret.3. Tillsätt mjölk och vatten och värm tills vätskan är ljummen, cirka 37 grader.4. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.5. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl, rör till en slät smet.6. Vispa äggvitorna till mjuka toppar i en ren och torr bunke.7. Vänd försiktigt ner i smeten och låt vila i cirka 20 minuter.8. Värm våffeljärnet.9. Pensla det med smält smör och grädda våfflorna i 3–5 minuter. När jag såg avsnittet när hon gjorde dessa så gjorde hon två olika smetar en med hackade färska jordgubbar och i den andra hackade hon grovt mörk/ljus choklad och sen men lite lätt hackade bitar vit choklad och sen så lät hon smeten vila som enligt receptet. :)