- Foto: Pexels

Höstens godaste soppor - två enkla recept

Hösten är här och med den kommer kyliga dagar som gör att vi längtar efter något värmande. Vad passar då bättre än en mustig soppa att njuta av när löven faller och mörkret smyger sig på? Vi delar vi med oss av två läckra recept som fångar höstens bästa smaker. Båda är enkla att tillaga, fulla av höstens råvaror och garanterade att värma både kropp och själ.


Krämig pumpasoppa

Du behöver:

  • 1 butternutpumpa (ca 1 kg), skalad och tärnad
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 morötter, skalade och tärnade
  • 1 potatis, skalad och tärnad
  • 1 liter grönsaksbuljong/ 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl kokosmjölk eller grädde
  • 1 msk olivolja eller smör
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen spiskummin
  • Salt och peppar, efter smak
  • Saft från ½ citron
  • Färsk koriander, persilja eller basilika för garnering

Instruktioner:

  1. Förbered grönsakerna: Skala och tärna pumpa, morötter och potatis. Hacka löken och vitlöken.
  2. Fräs löken: Värm olivolja eller smör i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt lök och vitlök och fräs dem tills de blir mjuka och genomskinliga, cirka 3–5 minuter.
  3. Lägg i kryddor: Tillsätt ingefära och spiskummin och låt fräsa tillsammans med löken i ytterligare 1 minut. 
  4. Koka soppan: Tillsätt pumpa, morötter, potatis och grönsaksbuljong. Låt soppan koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i cirka 20–25 minuter, eller tills alla grönsaker är mjuka.
  5. Mixa soppan: När grönsakerna är mjuka, använd en stavmixer eller häll över soppan i en vanlig mixer och mixa tills den är slät och krämig.
  6. Tillsätt kokosmjölk/grädde: Rör ner kokosmjölken eller grädden och låt soppan värmas upp igen, men undvik att koka. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  7. Servera: Häll upp soppan i skålar och garnera med färsk koriander, persilja eller basilika - vad än är din favorit! Servera gärna med ett gott bröd.

Tips:

  • Vill du ha lite extra hetta kan du lägga till en nypa chili eller cayennepeppar.
  • Toppa soppan med rostade pumpafrön för extra krisp.

Mustig svampsoppa

Ingredienser:

  • 500 g blandad svamp (t.ex. champinjoner, kantareller, trattkantareller, skogschampinjoner)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
  • 2 dl grädde (eller 1,5 dl crème fraîche för syrligare smak)
  • 1 dl vitt vin (kan uteslutas, men ger djupare smak)
  • 1 msk soja (ger fyllig smak och fin färg)
  • 1 tsk torkad timjan
  • Salt och peppar, efter smak
  • Färsk persilja eller timjan, för garnering
  • Eventuellt en nypa cayennepeppar eller chili för lite hetta

Instruktioner:

  1. Förbered svampen: Rensa svampen och skär den i mindre bitar om den är stor.
  2. Fräs löken och vitlöken: Smält smöret eller värm olivoljan i en stor kastrull på medelvärme. Tillsätt den hackade löken och vitlöken och låt fräsa i några minuter tills de blir mjuka och doftande, men inte brända.
  3. Stek svampen: Tillsätt svampen till kastrullen och stek tills den har släppt ifrån sig vätska och fått lite färg, cirka 5–7 minuter. Se till att inte ha för hög värme så att svampen inte bränns.
  4. Deglacera med vin (om du använder): Häll i det vita vinet och låt det koka upp i någon minut för att alkoholen ska avdunsta. Detta ger soppan en extra dimension av smak.
  5. Tillsätt buljong och kryddor: Häll i buljongen, sojan och torkad timjan. Låt soppan sjuda i cirka 10–15 minuter så att smakerna får utvecklas ordentligt.
  6. Mixa soppan (valfritt): Om du vill ha en slätare soppa kan du mixa den med en stavmixer eller i en vanlig mixer tills du når önskad konsistens. Om du föredrar en lite bitigare soppa, låt den vara som den är.
  7. Tillsätt grädden: Rör i grädden och låt soppan sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt en nypa cayennepeppar för extra sting.
  8. Servera: Häll upp soppan i skålar och garnera med färsk persilja eller timjan. Servera gärna med ett gott bröd, som en skiva surdegsbröd eller knapriga krutonger.

Tips:

  • För att ge soppan en ännu mustigare smak kan du tillsätta en matsked tryffelolja eller några droppar soja till serveringen.
  • Stek extra svamp och toppa soppan med det för att få lite textur.
stats