Recept: Lobster roll på två sätt
Lyxa till det med hummer och gör två galet goda varianter av lobster roll.
Tycker ni om hummer? Hade ni frågat mig för två år sedan hade jag rynkat på näsan men mina smaklökar har mognat och nu är det något av det godaste jag vet. Eftersom jag ännu inte fått möjlighet att äta en riktig lobster roll på restaurang så tog jag häromdagen saken i egna händer och gjorda mina egna. Hummer är dyrt så det lämpar sig kanske inte att äta som vardagsmat men det är en perfekt unna-sig-på-helgen-rätt.
När det gäller lobster rolls råder det delade meningar om vilket sätt är de bästa - ska de göras med majonnäs som i Maine eller med smält smör som i Connecticut? Eftersom jag inte kunde bestämma mig för vilken jag tyckte lät godast så löste jag problemet genom att göra en av varje. Och jag kan ärligt talat inte säga vilken som var godast för de var båda helt utsökta. Alltså på riktigt. Så goda!
Eftersom de flesta av ingredienserna går att höfta lite beroende på vad man tycker om och hur mycket man vill att det ska smaka så har jag bara gjort en ungefärlig uppskattning av ingredienserna, så får ni själva testa er fram. En enkel regel att följa här och i resten av livet är ju dock: ju mer smör, desto bättre! Brödet köpte jag färdigt den här gången men är ni sugna på att baka eget kan ni använda er av mitt recept på hamburgerbröd (finns HÄR) och forma dem till avlånga frallor istället för runda.

Lobster roll grundrecept (2 rolls)
1 kokt hummer
2 st korvbröd
Smör att steka i
Gör så här:
1. Pilla ut allt kött ur hummern (för anvisningar kolla t.ex. HÄR).
2. Skär hummern i bitar. De får gärna vara lite större så att det känns extra lyxigt.
3. Sätt på en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek korvbröden i smöret på båda sidorna samt insidan.

Maine style
Köttet från en halv kokt hummer
1 msk majonnäs
0,5 tsk citronsaft
Färsk persilja
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Hacka persilja fint.
2. Blanda hummerköttet i en skål med majonnäs, citronsaft, hackad persilja, salt och peppar.
3. Lägg hummerröran i brödet och toppa med ytterligare lite färsk persilja.
Connecticut style
Köttet från en halv kokt hummer
50 g smör
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk citronsaft
Gräslök
Salt
Gör så här:
1. Hacka gräslöken fint.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Krossa vitlöksklyftorna med baksidan av en kniv och lägg i dem hela i smöret. Häll i citronsaft och salta.
4. Blanda hummern i det smälta smöret och låt den sjuda tills hummern blir varm, ca 3-4 minuter.
5. Lägg hummern i brödet och toppa med den hackade gräslöken.

AV: SOFIE LUNDBERG
foodstories.devote.se