Recept: Matig sallad
Den här veckan bjuder Devotes matskribent Sofie Lundberg på en mättande, fräsch och smakrik sallad.
Det finns två sorters sallader här i världen: riktigt dåliga och riktigt bra. Den första kategorin får man ofta erfara på lunchcaféer och salladsbarer, där kvaliteten på råvarorna och ett oinspirerat utbud i regel ger en rätt trist eftersmak. En god sallad kan dock vara något av det härligaste som finns. Allra bäst blir det ju om man gör den hemma så att man kan bestämma själv vilka ingredienser man vill använda. Utifrån vad man har i kylskåpet går det att variera i oändlighet utan att bli tråkigt.
Den här salladen är både mättande, fräsch och smakrik. Sältan från baconet passar fint med syran från citrondressingen och sötman från granatäpplet – och så älskar jag kombinationen av fänkål och jalapeño. Osten jag använder heter manouri och är en grekisk fetaliknande ost som går att få tag på i välsorterade matbutiker, men det går lika bra med vanlig feta. Är du vegetarian kan du byta ut det salta sidfläsket mot till exempel oliver eller stekt, saltad svamp.
Matig sallad med bacon och brysselkål (2 personer)
1 paket stekfläsk eller bacon
En handfull brysselkål
Ruccola
Salladslök
1 avocado
5-7 körsbärstomater
Fänkål
Jalapeño
Garnering
En bit manouri- eller fetaost
Färsk basilika
Granatäpplekärnor
Dressing
1/2 dl olivolja
Saft från en halv citron
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Börja med att steka bacon eller stekfläsk i en panna. Tillsätt halverad och ansad brysselkål när fläsket har fått lite färg och stek i några minuter till.
2. Lägg ruccola i en skål. Hacka övriga grönsaker i valfri storlek och blanda om tillsammans med ruccolan.
3. Lägg upp salladen på två tallrikar. Strö över bacon och brysselkål. Garnera med färsk basilika, granatäpplekärnor och smulad manouri- eller fetaost.
4. Avsluta med att ringla över dressing.
Dressing: Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar efter önskemål.
AV: SOFIE LUNDBERG/FOOD & OTHER STORIES
foodstories.devote.se