Äggmuffins med bacon och fetaost

Den här veckan bjuder Sofie Lundberg på ett recept som passar perfekt efter jul och alla köttbullar, prinskorvar och pepparkakor.


Ja, nu är det inte många timmar kvar till dopparedagen och jag gissar att julmaten hos de flesta av er redan är förberedd och klar. Därför tänkte jag tipsa om en rätt som passar bra efter att julstöket är förbi, när magen känns extra tung efter alla köttbullar och man vill starta det nya året med någonting nyttigt som är både mättande och gott. 

Äggmuffins låter som ett sött bakverk men är i själva verket en frukosträtt som skapats utifrån ett LCHF-tänk, det vill säga utan mjöl och socker. De smakar lite som en omelett och är perfekta att förvara i kylskåpet för att ta fram när man är hungrig.

Det fina med äggmuffins är att man kan ha lite vad man vill i: hackad lök, spenat, olika sorters ost, chorizo, kryddor, svamp, basilika och så vidare. Den här gången gjorde jag en version med bacon, fetaost och röd chili som blev riktigt smarrig. 

Äggmuffins (6 st)

5 ägg
1/2 dl grädde
1/2 röd chili 
1 paket bacon 
1/2 fetaost 
salt
peppar

Gör så här: 

1. Klipp bacon i små bitar och stek knaprigt i en stekpanna. Lägg på ett hushållspapper så att fettet sugs ur baconet.
2. Vispa ihop ägg, grädde och hackad röd chili till en smet. Salta och peppra.
3. Ta fram 6 st muffinsformar och häll smeten i var och en av dem. Toppa med stekt bacon samt smulad fetaost.  
4. Baka i ugnen på 175-200 grader i ca 20 minuter. Höj värmen de sista minuterna för att ge muffinsen en gyllenbrun färg. 


AV: SOFIE LUNDBERG/FOOD & OTHER STORIES

foodstories.devote.se 

stats