Recept: Chili cheese-paj
Den här veckan delar Devotes matskribent Sofie Lundberg med sig av ett personligt favoritrecept: Chili Cheese-paj.
Den här veckan bjuder jag på ett av mina favoritrecept: en matig paj med smak av ost och jalapeño. Ni vet chili cheese tops, de små friterade ostbollarna som man kan köpa på snabbmatställen tillsammans med hamburgermenyn? Den här pajen smakar ungefär som dem, och mjukheten från osten tillsammans med stinget från chilin är en kombination som jag fullkomligt älskar!
När jag gör paj använder jag alltid en deg utan vetemjöl. Den smakar precis lika bra som vanlig pajdeg men är både nyttigare och mer mättande. Grundreceptet för fyllningen är grädde, ost och ägg men utöver det kan du experimentera fram smaker av ingredienser du har hemma. Till exempel kan du addera lite fryst spenat för att göra pajen mer matig. Vill du ha mindre chilismak använder du bara en halv jalapeño, är du som jag och gillar hetta kan du våga dig på två stycken. Servera pajen när den är varm eller låt den stå i kylen över natten för att ätas kall med en fräsch sallad.

Pajdeg
4 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 msk pofiber
50 g smör
1 ägg
Salt
1. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Skär smöret i små bitar och använd händerna för att arbeta in det i den torra blandningen.
2. Tillsätt ett ägg och lite salt och blanda ihop till en smidig smuldeg. Om den blir för blöt kan du tillsätta lite mer mandelmjöl.
3. Lägg degen i frysen i 30 minuter så att den blir fast.
4. Fördela degen i en pajform. Förgrädda i ca 10 minuter på 175-200 grader, låt svalna och lägg i pajfyllningen (se recept nedan).
5. Grädda pajen i ugnen i ca 30 minuter till dess att fyllningen är fast och har fått en fin, gyllenbrun färg.

Ost- och chilifyllning
3 dl grädde
3 ägg
300 g valfri hårdost
1 tsk citronsaft
1 jalapeño
En handfull basilikablad
Salt
Peppar
1. Blanda grädde och ägg i en bunke.
2. Riv osten och hacka chilin.
3. Blanda alla ingredienser i bunken, salta och peppra. Låt stå en stund så att smakerna hinner komma fram.

AV: SOFIE LUNDBERG
foodstories.devote.se