Recept: Kantarelltartalette med bacon

Vem älskar inte smördeg, ost, kantareller och bacon i en magisk blandning? Spana in veckans recept här!


För en tid sedan åt jag middag på restaurang Vassa Eggen med min pojkvän och hans bror. Jag, som då precis börjat fatta tycke för svamp, beställde en förrätt bestående av kantarellröra på smördeg. Det var himmelskt gott! Svampens umamismak kompletterade sältan från baconet i en perfekt kombination som gjorde att jag nästan ville hoppa över huvudrätten och beställa en till.

Det fina med kantareller är att det inte krävs så mycket för att skapa en rätt jämförbar med en man får på en fin restaurang – det är råvaran som är stjärnan. Det här receptet är inspirerat av min upplevelse på Vassa Eggen och går att slänga ihop hemma på en kvart. Utmärkt som förrätt men även som huvudrätt tillsammans med en god sallad. Smördegen köpte jag färdig eftersom det blir allra enklast så men är du en hejare på att baka så är ju det ännu trevligare!

Ingredienser (4 personer)

En smördeg, färdigköpt eller hemmagjord
3 dl kantareller
1 stor schalottenlök
1 paket bacon
1 dl grädde
Gruyère-ost
Smör
Olivolja
Salt
Peppar
Färsk bladpersilja

Gör så här:

1.  Sätt ugnen på 200 grader.

2. Börja med kantarellröran. Hacka schalottenlök och fräs i en stekpanna. Tillsätt bacon och stek tills baconen har fått fin färg. Dela kantarellerna och fräs i stekpannan med bacon, lök och en klick smör. Häll i grädde och riv ner valfri mängd ost när kantarellerna fått fin färg. Salta och peppra efter smak. Avsluta med färsk bladpersilja.

3. Ta fram smördegen och gör runda cirklar i degen med hjälp av till exempel en skål. Lägg på bakplåtspapper på en plåt.

4. Vik in kanterna på degen, nagga med en gaffel och pensla kanterna med olivolja. Sätt in plåten i ugnen och grädda i ca 10 minuter. 

5. Ta ut smördegen. Det kan hända att den har puffat upp sig till en stor boll men då är det bara att göra ett litet hål i toppen och släppa ut luften. Lägg kantarellröran på smördegen och riv ytterligare lite ost över.

5. Grädda kantarelltartaletten i ugnen i 5 minuter tills osten har smält och fått en fin färg. Avsluta med lite färsk bladpersilja som garnityr och servera! 

AV: SOFIE LUNDBERG/FOOD & OTHER STORIES
foodstories.devote.se

stats