Värmande smaker i februari

Risotto och alltid ett säkert kort, och kombinationen med de rostade mandlarna är klockren!


Förrätt

Het skaldjurscocktail  med doft av koriander


Huvudrätt

Grillad maizkyckling med krämig risotto, rostade mandlar samt krutonger


Efterrätt

Varm chokladbakelse med citrus och cactussorbet


Recept för 4 personer 

Förrätt

Ingredienser:
100 g räkor, skalad vikt
100 g lax
100 g krabba
100 g helgeflundra
100 g marulk
100 g pilgrimsmusslor
1/4 gurka
2 tomater, köttet
1 röd paprika
1/4 ananas
1/2 mango
2 vårlökar
1 avokado  

Till marinad:
1 kruka koriander eller 1 knippe gräslök
2 lime
1/2 dl olivolja
ett par stänk tabasco
salt, svartpeppar 

Tillagning:
Fintärna fisk och skaldjur - Hacka koriander eller gräslök fint och pressa över limesaften. Blanda med olja, smaka av med kryddorna och marinera fisk och skaldjur svalt i 2-3 timmar. - Fintärna grönsaker och frukt. Blanda med fisk och skaldjur och slå över lite marinad. Servera som förrätt, helst i höga cocktailglas. - Melker dekorerar glaset med sallat och stiliga bananchips, för hemmamatlagare kan trekanter av rostat bröd vara en god ersättning.  

Huvudrätt

Kyckling:

Bryn majskycklingen (alt.kycklingbröst) i smör i en het panna. Låt kycklingen stå i ugnen på 120 grader under tiden du tillagar risotton (ca 20-25 minuter) alternativt till att kycklingen har innertemperatur 68 grader.

Risotton:

Ingredienser:
4 dl avorioris
20 g smör
2 dl vitt vin
0,5 dl hönsbuljong
100 g parmesanost
salt och peppar

Tillagning:

Tillagning:

1. Fräs riset i smör, utan att det tar färg.

2. Slå på det vita vinet och låt det sugas upp av riset.

3. Slå på en slev varm hönsbuljong. Risotton blir bäst om man häller på en slev buljong i taget och rör om hela tiden. När vätskan har kokat in slår man på nästa slev och fortsätter tills riset är färdigt. Det skall vara genomkokt men ändå ha tuggmotstånd och kärna.

4. Riv parmesanen grovt. Dra kastrullen av plattan och häll i den i det färdigkokta riset. För att få en krämigare konsistens så kan man tillsätta en klick smör eller crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

5. Rosta mandlar i stekpanna och krossa dem grovt. Lägg upp kycklingen och risotton på ett fat, strö över mandlarna och avsluta med krutonger.

Efterrätt

Ingredienser:
100 g mörk choklad (70%)
3,5 msk flytande margarin
2 ägg
1 äggula
1 dl florsocker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1, 5 msk kakao

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 180 grader

2. Smält chokladen tillsammans med det flytande margarinet

3. Vispa i hop ägg, äggula och siktat florsocker till en slät massa. Blamda ner massan i chokladsmeten

4. Blanda till sist ner mjölet, bakpulvret och den siktade kakaon. Tillsätt lite i taget under omröring.

5. Smörj metallformar och sikta kakao i formarna. Skaka ur överflödig kakao.

6. Spritsa den färdiga smeten i formarna.

7. Grädda chokladbakelserna på plåt i mitten av ugnen i 5-6 minuter.

8. Innehållet i bakelserna ska vara flytande när de är färdiga.

9. Servera med citrus- och kaktussorbet.

1 st bakelse innehåller:

Energi: 160 kcal Fett: 10 g Socker: 6 g 


Idé och förslag:  Fredrich Holst @ Ettlitethak

   

stats