Världens godaste knäckiga rabarberpaj med mandel
Den här otroligt drömgoda pajen lagade jag för första gången hemma hos mamma och pappa tidigare i våras, men den var så sinnessjukt god så det var bara att shoppa loss på rabarberhyllan när vi kom hem till Stockholm igen! Täcket är lite som en havreflarnssmet, och havreflarn är något jag har snöat in på helt den här våren. Hittade ganska många recept som var snarlika, men jag hade som så ofta en hangup på att jag ville ha mandel i smeten (pga. det godaste som finns), så jag hittade på en egen variant. Testa den till midsommar! Kommer passa som en dröm! Jag har serverat den med kesella smaksatt med kardemumma, det är grymt till. Världens godaste knäckiga rabarberpaj med mandel 6 portioner 400-500 g rabarber 2 dl havregryn 2dl socker 1,75 dl vetemjöl 0,5 tsk bakpulver 1 krm vaniljsocker 125 g smör 0,5 dl vispgrädde 0,5 dl ljus sirap 1 dl mandel 3 dl kesella (full fat-varianten, om du bara har lätt hemma, blanda den med 1,5 msk vispgrädde) 2 tsk socker Sätt ugnen på 150°C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap, det kan gärna stå och bubbla lite och bli ännu lite knäckigare än vad detk ommer bli sen. Blanda ner de torra ingredienserna direkt I kastrullen. Skär rabarbern i ca -1-2 cm stora bitar. Lägg dem i en stor pajform eller 6 st små som vi gjorde den här gången. Bred på smeten, den är tjock så det är lite lurigt men jag har kommit på ett knep att klicka ut den jämnt I små klickar över hela formen, och sen platta ut den lite med skeden och fingrarna. Smaka på smeten. Det kan vara det godaste du nånsin ätit. Grädda pajen mitt i ugnen 40–50 minuter, tills den fått fin färg. Om du har småformar, ställ dem på en plåt med bakplåtspapper, för de bubblar gärna över. Rör ihop kesella med socker och kardemumma, söta lite extra om du tycker det är för syrligt. Ät och NJUT! Glad midsommar på er!