Mozartkulor
Nu i Söndags var det tredje advent, lustigt... när jag var liten så trodde jag att det var julafton dden fjärde. Men det stämmer inte riktigt. Tråkigt nog så har snön smält, men kylan finns kvar än, allt jag önskar är en vit jul tack! Eftersom dagen inte såg ut att bli så händelsefull tog vi tillfället i akt att göra julgodis.. I MÄNGDER! Vi har som tradition att varannan jul fira nere i österrike i en liten by som heter Lofer. Ligger en bit från Salzburg, som om inte det är tillräckligt känt för musik kompositören mozart så är det även väldigt populärt för sin choklad. I synnerhet mozartkulorna. Som jag avgudar! Har aldrig gjort dessa delikatesser själv, så nu gäller det en gång för alla! Tänk att något så fint och gott kan vara så enkelt? (det blir så enkelt du gör det) och allt det kräver är tre ingredienser!? Pryder det lilla fatet med allt julgodis med en sån elegans att du blir tvungen att norpa åt dig en. Det Här Behövs: 125 g Nougat 250 g Marsipan 200 g Mörk choklad (av fint slag) 50-100 g Vit choklad Gör så här: Okej räds inte! För tro det eller ej, det är jättelätt! 1. För en gångs skull så behövs det faktiskt ingen ugn. Men se till att ha utrymme i kylskåpet innan du börjar. Du kan börja med att plocka fram alla ingredienser och skära nougaten i 30 lika stora bitar. Rulla dem till små fina kulor. För att de inte ska smälta och klibba sig så krävs det att du har rätt så kalla händer (du kan några gånger tvätta händer i iskallt vatten för att kyla ner, se bara till att torka dem ordentligt sen!). Ställ sedan in dem i kylen så de får stelna. 2. Det är nu marsipanen flyger fram i bilden! Den ska du på samma sätt dela i 30 lika stora kulor eller bitar som du sedan plattar ut. Varför? Följ nästa steg! 3. Medans du har jobbat med marsipanen så har nougaten fått stelna. Ta nu fram dem ut kylen och placera en nougatkula på varje marsipan-platta och forma marsipanen jämnt runt nougatkulan så att den isoleras och blir en liten fin boll (det kommer underlätta nästa steg). Lägg dem sen på en tallrik eller liknande i kylen sålänge. 4. Hacka den mörka chokladen och låt den smälta i en värmesäker bunke i ett vattenbad. När den har smälta tar du ur bunken ur vattenbadet. Vänta sedan till den har blivit kroppstempererad. 5. Nu tar du fram kulorna ur kylen och doppar dem i chokladen. Låt dem sedan stå och stelna på en bricka, fat eller tallrik tills chokladen är någorlunda fast. 6. Det här steget är inte nödvändigt om man inte vill ha vit choklad garnituren. Man får gärna istället kanske garnera kulan med en liten mandel på toppen. Också fint och distraherar inte smaken från själva kulan. Men annars så kör du steg 4 i repris. Hacka den vita chokladen och smält i ett vattenbad. Sen kan du antingen med hjälp av en spritser eller en tandpetare dekorera kulorna. Låt dem sedan få stelna i ca två timmar innan du packar ner dom i en ask eller serverar. Bon appetit mon ami!