pitepalt

  Har du potatis som börjar bli gammal? Prova på den klassiska Pitepalten! Det här receptet har jag fått från min mormor som är uppväxt i Älvsbyn. På bilden har jag uppstekt palt – något man kan göra när man vill värma palten på ett enkelt och gott sätt.   Ingredienser (till 6 st paltar): 1 kg mandelpotatis (potatisen ska vara så fast som möjligt) ½ msk salt 3,5 dl vetemjöl 200 g rimmat sidfläsk   Gör såhär: Skär fläsket i små tärningar och fräs det i en stekpanna. Koka upp vatten med salt i en större kastrull. Riv potatisarna på den fina sidan av ett rivjärn och lägg över potatisrivet i ett durkslag. Låt vattnet rinna av, pressa ut vatten med hjälp av händerna om det behövs.   Blanda saltet, mjölet och potatisrivet med händerna. Det ska vara så mycket mjöl att smeten precis går att forma till små bollar. (Min mormor gillar lite fastare palt och använder mer mjöl än mig, prova dig fram.)   Häll upp vetemjöl i en bunke, mjöla händerna och ta upp potatisdeg av ett äpples storlek, rulla till en rund palt, peta in fläsk i mitten, förslut palten och lägg ner i det kokande vattnet med en hålslev. Se till att ingen palt fastnar på grytans botten. Låt paltarna sjuda livligt utan lock 45-60 minuter.   Klart! Servera med lingonsylt och skirat smör.