Gravad lax
Idag tänkte jag skriva lite om gravad lax. Det gör man genom att göra en rubb skulle man nog kunna kalla det på 1 del salt och 2 delar socker, som man gnider in i laxen och låter ligga ett par dagar sen är det klart, busenkelt! Rimmad lax funkar exakt likadant bara att det är 2 delar salt och 1 del socker istället. Som ni ser är det hur enkelt som helst! Genom att grava själv istället för att köpa färdiggravad så får du en godare lax efter egen smak och dessutom blir det inte ens hälften så dyrt som om du skulle köpa gravad lax i butik. Som jag nämnde tidigare så använder man vanligtvis 1 del salt och 2 delar socker när man gravar. Jag brukar dock använda samma mängd salt som socker, liksom i mitt recept nedan. Så ni får avgöra själva om ni vill följa det eller göra om det till en klassisk gravning alternativt rimmning genom at justera mängden salt och socker. Gravad lax: 500g lax* (en hel bit med skinnet kvar) ½ dl socker ½ dl salt 1 apelsin (endast zest) 1 citron (endast zest) 2 tsk vitpepparkorn ca 3 kvistar dill *Vissa påstår att man måste frysa fisken 2 dagar för att kunna äta den rå medans vissa säger att de måste frysas ner till en viss grad och vissa säger att om det är scandinavisk lax så behöver den inte frysas alls. Så ni får helt enkelt själv välja hur ni gör. Jag brukar dock frysa den först. Om ni fryser den se till att den tinat ordentligt innan ni börjar grava den. Riv zest från en apelsin och en citron (änvänd den fina sidan på rivjärnet). Blanda sen med saltet och sockret, krossa vitpepparkornen lätt och blanda ner. Strö saltblandningen över laxen och klappa in den ordentligt. Grovhacka dillen och lägg över. Linda in laxbiten i plastfolie, linda så hårt du kan. Lägg den sedan i en plastpåse och sug ut all luft ur plastpåsen, knyt den sedan och lägg den i kylen i 2 dagar sen är det bara att smaska i sig. Råraka med gravad lax, gräslök, turkisk yoghurt, citron och dill. Vanligtvis brukar man servera denna förrätt med rom istället för lax, men detta är också väldigt gott! Jag bytte dessutom ut rödlöken mot gräslök för en mildare smak som inte är lika dominant. Och dessutom bytte jag ut gräddfilen mot turkisk yoghurt då yoghurten är krämigare och syrligheten i gräddfilen finns även i yoghurt dock inte i samma mängd men eftersom man har citron till så behövs det inte mer syra. Med vänliga hälsningar