Va e de fö fel på Körv nurå!?

Många av våra riktiga husmorsfavoriter har nästan helt fått ge vika för nya matstilar, dieter och trender inom närings- och livskunskapen. Men måste det verkligen vara så? Jag har vänt och vridit en del på det där och jag kan konstatera en sak: så länge det är BRA råvaror så är husmanskost BRA mat.  Man brukar säga kill your darlings. Såhär kan du göra för att inte överge dina favoriter helt. Utan bara uppgradera dem lite.  En gammal trotjänare; Falukorven.  Falukorv med potatismos behöver inte vara en onyttig måltid. Välj bara en korv med hög kötthalt. För den som gillar det- är vilt alltid ett gott, magert alternativ med hög proteinhalt och få kalorier. Men som sagt, vill du ha traditionsenliga falukorven kan du välja en med högt köttinnehåll, om det så gäller fläsk/nöt- eller kycklingkött. Potatismoset råder jag dig att göra från grunden. Bäst är om du låter potatisen koka i lagom mängd vatten med skal på. På så sätt behåller du näringen i potatisen. Därefter kan du välja vilken kryddning och konsistens du vill ha på moset. Önskar du tillsätta hälsosamma fetter är riktigt smör (ex bregott eller ”smör”) eller rapsolja att föredra. Vill du ha ett riktigt snabbt, nyttigare alternativ till pulvermos kan du också göra mos på blomkål, broccoli eller rotsaker. Kolhydratinnehållet sänks och du får ett lägre kaloriinnehåll om du så önskar. Ketchupen som så gärna vill gästspela på tallriken, kan enkelt bytas ut mot krossade/passerade tomater, ajvar eller tomatpasta utan onödiga tillsatser och socker. En kall tomatsås med en grund av havrecremefraiche, tomat och kryddor är ett starkt tips till den som vill ha söt, ketchupliknande smak men undvika allt tillsatt sackaros. Mamma Scans - släng er i väggen! Vem älskar inte köttbullar med makaroner och ketchup? För ett nyttigare alternativ är det alltid att föredra hemgjort före halvfabrikat. Jag rekommenderar först och främst  att du tar dig tid vid ett tillfälle och gör i ordning en hel plåt hemgjorda köttbullar på nötfärs (blandfärs och kycklingfärs är också supergott). Därefter kan du frysa in portionsvis och använda det som ”snabbmat” när tiden inte räcker till till matlagning. På så sätt undviker du  onödiga tillsatser och kan smaksätta bullarna efter eget tycke och smak. En del använder lök, ströbröd, ägg eller andra bindningsvänliga livsmedel. Jag anser att det är onödigt – det tillför kalorier samtidigt som du förlorar nötfärsens egna goda smaker. Om syftet är att finna ett alternativ till mamma scans färdiglagade köttbullar skulle jag råda dig att leta efter nötfärsbullar, kycklingbullar eller någon annan variant av köttbulle med högt proteininnehåll och så lite tillsatser som möjligt. Makaronerna kan du enkelt välja ett grövre alternativ till– det finns såväl havre-, durumvete och andra fullkornsvarianter att välja mellan. Istället för ketchup kan du göra en sås på krossade/passerade tomater. Du kan göra en tomatsalsa på exempelvis finhackad tomat, olja, vinäger och goda kryddor. Ajvar (paprikapasta) är också ett alternativ till den som önskar ketchup-liknande smak fast med mindre socker, onödiga tillsatser och konserveringsmedel. Ajvar finns i olika varianter och styrkor.  Fiskpinnar? Som faktiskt innehåller fisk? Om du önskar ett hälsosamt alternativ till fiskpinnar skulle jag rekommendera dig att använda torsk- eller hokifilé. Antingen så strimlar du fisken, vänder i ägg eller (ännu mer hälsosamt är physalliumfröskal eller andra fröer) och steker i riktigt smör. Du kan annars köra fisken i varmluftsugn. På sätt kokar fisken i sina egna fetter, får en krispig yta och du undviker stekningens baksidor – risk för att fisken bränns vid, svinn av hälsosamma fetter och onödig disk och stekos. I ugnsvarianten kan du också finstrimla rotsaker och skiva potatis till egna strips– som alternativ till frysta pommes. Pulversåser är ingenting jag skulle servera någon. Hellre då att du väljer en färdig Bearnaisesås på burk – med en innehållsförteckning som deklarerar rena, hälsosamma livsmedel och inga konstiga tillsatser eller onödigt mycket sockerarter. Annars är hemgjorda såser alltid att föredra, såväl ur näringssynpunkt som smakmässigt. Bearnaise är enkelt och går snabbt att göra. Med få enkla ingredienser (äggula, dijon, olja, dragon och vitvinsvinäger), kan du göra en nyttig och hälsosam bea.  HusmorstipsByBelle.