Sockerchock
Alltså, det här med att försöka handla hälsosamt hos de välkända stora grossisterna, det blir allt svårare och svårare. Jag förstår verkligen att du är förvirrad, det är i ärlighetens namn jag med. Nu råkar jag vara en riktig detektiv i livsmedelsdjungeln och vet vad jag ska titta efter. Men som en "vanlig" kund med en önskan om att äta nyttigt och näringsrikt är det inte lätt alltså. Det räcker oftast att man går till den här salladsbaren - typ pic-a-deli- som brukar finnas i de välsorterade butikerna. Här tänker i alla fall jag att det borde vara som upplagt för att du ska kunna kombinera ihop en bra lunch eller middag - utifrån att du själv väljer dina kolhydrater, fetter och proteiner. Men tji fick jag. Det gäller att se upp! Gör man då som jag (med ett stort kontrollbehov) och läser innehållsförteckningarna för alla fina röror, pastablandningar och marinader så innehåller dessa i princip bara socker. Inte ens kycklingen eller räkorna slipper undan. Här ska marineras i dextros, fruktos, i honung, sirap och till och med i vitt vanligt socker. Det är katastrof. Vem vill äta kyckling som först och främst innehåller socker, potatisstärkelse, jästextrakt och sen, lång därefter, kycklingkött. Vad kan man landa på då, en kötthalt på vadå, 30-40 procent? Det är ju i klass med dennis-korv nästan ju! Nepp. Ändring. Nu tar jag ett krafttag och ska bjuda på några inlägg som handlar om socker igen. För det är så otroligt viktigt att förstå hur mycket socker som faktiskt smusslas in i vår mat och in i vårt kök. Din trygga borg. Nej, inte ens där går du säker längre. Jag ska belysa för dig hur socker påverkar dig och din hälsa negativt och ge tips på hur du kan tänka och göra för att på ett så enkelt sätt som möjligt få i dig sund och hälsosam mat. Håll till godo, imorgon börjar vi den sockerfria resan. WithBelle.