Socker, inte bara i den rena, vita, formen

Snabba kolhydrater. Ett vanligt förekommande påstående. Du läser om det i tidningar, i sociala medier, hör om det i radio och tv. Ja, du läser det till och med i min blogg. Men vad innebär det?Mjöl, pasta. Detta är bra exempel på snabba kolhydrater. Ja om man då bortser från skräpmat och bakverk då förstås, det är inte ens värt att nämna i sammanhanget. Ne, nu pratar vi om mat. Om sådant som du får i dig, kanske rent av ovetandes - men som har en negativ inverkan på din kropp. När du äter (vit) pasta eller (vitt) mjöl omvandlas detta snabbt till glukos - alltså socker. En helt vanlig portion pasta (utan fibrer eller speciellt mycket näring) ger ungefär samma effekt som tio rågade skedar strösocker. Du kunde alltså lika gärna (ursäkta min brutala ärlighet) ha panerat din torskfilé i strösocker än kombinerat med 2 1/2 dl pasta enligt måttangivelsen på paketet. Vad händer i kroppen efter denna (fest)måltid då?I matsmältningen omvandlas alltså pastan till glukos. Kroppen försöker att kompensera tillförseln av detta socker genom att producera mer insulin. Det är önskvärt att hålla insulinnivån balanserad men detta ger alltså ett insulinpåslag och du får en hög insulinnivå. Insulinmottagarna i kroppens celler blir med tiden mindre känsliga för insulin och det i sin tur kommer att leda till en lägre fettförbränning. Vid stora svängningar i hjärnans näringstillförsel kan inte hjärnan lagra mer glukos (bränsle). Det leder till att halten av kortisol ökar. Detta stresshormon är ett tydligt tecken på att kroppen är ur balans. Förstår du nu varför du har de där extrakilona kvar på kroppen trots att du tycker att du håller ner ditt matintag? Återigen, det handlar inte om att banta eller att inte tillåta kroppen nödvändig näring och energi. Det handlar om att äta rätt mat, äta lagom portioner (som motsvarar hur mycket du rör på dig) och att äta regelbundet. BeKindToYourBody.ByBelle.