Hur är det egentligen med Salt, är det hälsosamt?
Salt är någonting som framhålls som dåligt, som ohälsosamt och något som ska undvikas så långt det går. Fel. Salt är i sig inte farligt. Visst, det ska inte överkonsumeras. Men ingenting är bra i extremum. Återigen, det handlar om helheten. Om att äta balanserat och med utgångspunkt i att ge kroppen rätt förutsättningar för ändamålet. I de svenska näringsrekommendationerna vill man hålla nere saltintaget. Man skriver om ett önskat natriumintag på 2,3gram för kvinnor och 2,8gram för män ( Ytterligare en sänkning till 5-6g ska enligt rekommendationerna ge hälsofördelar). Det motsvarar 6- respektive 7g salt. 1g Na motsvarar 2,5g salt. Det kan vara värdefullt att veta för att man inte ska förväxla saltinnehållet med natriumsiffran som jämförelsevis då ser relativt låg ut..Det dagliga intaget ligger ungefär på 7,2g för kvinnor och 9,1g för män. Det innebär alltså att de flesta får i sig för mycket salt. Kanske detta är grunden till den salträdla som sprids från kök till kök. I Sverige är traditionen att maten saltas mycket och våra mest basala livsmedel smaksätts och förstärks med salt. Allt för att öka hållbarheten och för att förstärka smaker. Lurendrejeri. Det här med tillsatser är ett mycket dumt påfund. Salt är en bra smakförstärkare till rena naturliga råvaror och livsmedel. Salt med Jod är nödvändigt för en frisk och sund kropp. Men återigen, när det överkonsumeras så kan saltet ha förödande konsekvenser på kroppens organ. Varför jag vill betona detta är just för att salter och mineraler är viktiga att få i sig. Och därför är det viktigt att ta sig en titt på livsstilen i stort. Kan det vara fruktbart att faktiskt dra in på hämtmaten, laga maten från grunden och verkligen kunna locka fram- och förstärka smakerna från nyttiga och hälsosamma råvaror som både smakar- och gör gott. Såhär kan du tänka för att få i dig saltets hälsofördelar och inte överkonsumera: Du kan byta ut. (eller komplettera) vanligt salt mot mineralsalt där en del natrium bytts ut mot kalium och magnesium. Örtsalt och andra kryddor är också bra alternativ. Du kan också tänka på att inte äta halvfabrikat och färdigmat, som allt för ofta har ett högt saltinnehåll. Ost, smör, bröd, korv är exempel på livsmedel med högt natriuminnehåll. Om du äter mer av fisk, frukt och grönt kan du hålla ner natriumintaget.