Fågel, fisk eller mittemellan?

Ja det handlar förstås om proteiner i detta inslag. Proteiner, kroppens byggstenar, förekommer egentligen i alla livsmedel men i olika form och fyller därmed olika funktion. Genom att lära dig om olika typer av proteiner och hur de används av din kropp kan du öka dina förutsättningar för att skapa och forma den kroppen som du vill ha. Du finner proteiner i animaliska produkter, i baljväxter, nötter, ceralier, spannmål och även i fullkornsprodukter. Du behöver med andra ord inte vara allätare för att få i dig proteiner men jag ska inte sticka under stolen med att det är betydligt lättare att få i sig tillräckligt med protein om man äter kött, kyckling och fisk. Mest protein per 100g finner du i livsmedel såsom tonfisk, sojabönor (!), kyckling, nötkött, linser, bönor, kikärter, jordnötter (!), pumpafrön, solrosfrön, chiafrön, mandel, parmesan (!), hushållsost (!), makrill. Även lax, torsk, fläsk och färs kommer högt upp på listorna.  När du tränar ökar ditt behov av protein och har du därmed för avsikt att bygga muskler så behöver du också tillföra mer protein genom din kost. Mängden protein som just du behöver är beroende av många olika variabler. En person som styrketränar eller utför konditionsträning behöver ungefär 1,4-2gram protein per kilogram kroppsvikt. Personer som är under hårdträning (så kallad deff, där målet att bränna fett men behålla muskelmassa) kan behöva ytterligare tillskott. Vissa av de vegetabiliska proteinkällorna, de som enbart kommer från växtriket, innehåller inte alla nödvändiga aminosyror. En del proteiner är så kallade essentiella och måste intas genom den maten vi äter. Däremot ska du som utesluter animaliska produkter inte vara orolig för att få i dig tillräckligt med protein. Det du behöver göra är att äta varierat och kombinera dina livsmedel så att du får i din tillräckligt. Om du utgår från att äta flera av de vegetabiliska proteinkällorna som listades ovan så kommer de tillsammans att komplettera varandra och täcka upp för eventuellt underskott. I praktiken kommer du alltså att under en hel dag få i dig tillräckligt av alla de olika essentiella aminosyrorna. Ett exempel kanske lämpar sig här, så att du får en överblick över hur det hela hänger ihop.  Generellt kan man säga att baljväxter+spannmål kompletterar varandras aminosyraprofiler. Därför kan exempel på bra kombinationer vara: Linser och pastaBönor och risBönor och brödByggByBelle.