Bra källor till Kalcium?

Igår konstaterade vi att det går alldeles utmärkt att utesluta mejerier i sin kost utan att för den sakens skull göra avkall på viktiga vitaminer och mineraler. Kalcium är en sådan. Kalcium är nödvändigt för att du ska kunna bygga upp och vidbehålla ett starkt skelett och friska tänder. Kalcium påverkar även nervernas- och musklernas funktion. Mjölk brukar förknippas med frisk hud, fint hår och starka naglar - det har även det att göra med kalciumintaget. Kalcium förebygger ett jämnt blodtryck och är bra för blodfetterna. Det är en av anledningarna till att kalcium sägs förebygga risken för diabetes och motverka allergier och infektioner. Om du har brist på kalcium i kroppen kan du drabbas av benskörhet, hämmad tillväxt, muskelkramper, högt blodtryck och allergier. Din sömn kan rubbas och du känner eventuellt depressiva känslor. Hud- och hårproblem, blödande tandkött och karies är vanligt förekommande symtom. Du kan även få problem med metabolismen och ditt matsmältningssystem genom nedsatt produktion av magsyra. Så, vad finns det för bra källor till kalcium?Ja, förutom de substitut för mejeriprodukter som jag nämnde igår (mandel/havre- produkter) så finner du kalcium i nässlor, chiafrön, sardiner, sötmandel, grönkål, oskalade sesamfrön, linfrö, spenat, nypon och persilja. ByBelle.