NZ part V - Wellington
På Zealong Estate för en guidad tur på deras teplantage. Enda publikt öppna teodlingen i hela Nya Zealand. Så coolt att få se, när man är en teälskare som jag Först ska tebladen klippas av dessa lustiga filurer men solhattar och skyddande tyg även ut över händerna. Solen är stark down under Sen ska det torkas av en temästare Och malas, malas, malas med en tung kula. Sedan påbörjas rostning och provsmakningarnas provsmakning till perfektion Tevägen i Kina Det är alltså denna lilla filur, kameliaplantan, som blir det magiska, svartbruna guldet. Eller gröna, om man föredrar det Uppfinnaren av te. Han satt en dag och drack varmt vatten i lugn och ro när ett blad blåste ner i koppen från närliggande buskar. Han provade, han gillade, och TADA. Teet var fött. Teprovning! Enligt klassisk thailändsk teceremoni En regnbåge av te, so pretty. Från ljusaste grönt --> oolong --> svart TEDAGS! Yes, afternoon tea fick avsluta turen! För vad annars? Duh. Här ses en styck gazpacho med salsa verde // kycklingsandwich med avokado och vattenkrasse // pastrami med sweet chili-risnudlar, pepparrotsmajonnäs och rostade sesamfrön En falafel med spiskummin- och gurklabneh // kokospanerad fish cake med sesamwakame och limeaioli // ankpannkaka med konfiterad anka, soya-shiitake och hoisinmajonnäs // terökt lax på rostat rågbröd med mynta- och ärtpuré och puffad quinoa Och det bästa; sötsakerna. Svart te- och mörk choklad-mousse med jordnötssmör och saltkaramell-jordnötter // pannacotta med grönt te och vit choklad, med blåbärsrelish // Banankaka toppat med banan- och passionsfruktsalsa och kanel-crème Chantilly // Citronmacarons fylld med citrus och amberte. Krampaktigt tag om ratten Efter 6 timmars körning ner till Wellington och en snabbvisit på hotellet blev det avfärd mot kvällens restaurang där de hade ett eget cola-märke. Mycket märklig smak. Men fin flaska, det måste jag ge dem BRÖD! Bröd är livet. Mamma tog deras hamburgare med brännmärkt bröd Pappa tog pappardelle med lammragu och fetaost Och jag tog, föga förvånande, risotto. Mmm. Med musslor. Mmmm. Sorbettrio till dessert; aprikos, nektarin och mango En kopp te och chokladbit på rummet vad det perfekta att komma hem till! Sedan sov vi GOTT