TZAY

*Inlägget är ett samarbete med TZAY* Idag fyller vår lilla instagram 9 månader och vi har då en liten överraskning till er! Som ni vet så lagar vi mycket mat med TZAY och i samarbete med dem har vi nu fått möjlighet att tävla ut värdecheckar till er! 5 personer kommer vinna värdecheckar på 300 kronor var. (Gå in på veganskmatlada på instagram eller tryck HÄR för att delta!). I samband med det har vi utformat ett läckert recept på f*ish and chips! Till tzay-f*shen behöver du (2 personer):1 pkt tzay natural soy filets1,5 dl ljus öl (vi använde carlsberg alkoholfri ljus lager)1 tsk maizena1 tsk bakpulver3,5 dl vetemjölSaltPepparSaft från en halv citron0,5 l olja att fritera iGör såhär:1: Blanda  2,5dl mjöl, maizenan och bakpulvret i en skål. Häll ner citronsaften och ölen och rör om till en jämn smet. 2: Låt vila i 20 minuter.3: Hetta upp oljan till ca 180 grader och häll upp 1 dl mjöl på en tallrik.4: Vänd filéerna i mjölet, vänd i frityrsmeten och fritera sedan tills de fått en fin gyllenbrun färg (ca 5 minuter). Till potatisen behöver du (4 personer):12 mindre potatisar (i klyftor)1 dl matolja3 tsk salt3 tsk malen svartpeppar Gör såhär:1: Sätt ugnen på 250 grader och gärna varmluft2: Sprid ut potatisklyftorna, sprid över salt och peppar och blanda runt ordentligt.3: Ställ in i mitten av ugnen i 30 minuter. Till creme toum:en behöver du:3 stora klyftor vitlök1 nypa salt4dl olja (vi blandar helst 3 delar raps med 1 del olivolja. Om en föredrar utan olivsmak: kör bara raps!)1 citroner (saften)2 lime (saften)1 nypa sockerGör såhär:1: Pressa vitlöken och blanda med salt och citrussaft.2: Börja "vispa" med en stavmixer och tillsätt oljan lite i taget. Du kommer börja märka vid ca 2 dl att den får en rätt tjock, geléaktig konsistens, men fortsätt att hälla på så kommer den bli fluffig och god, precis som den serveras på en libanenisk restaurang! [OBS: Beroende på stavmixerns power kan du kanske komma att  behöva vispa rätt länge, misströsta inte utan fortsätt droppa på, lite i taget, så tjocknar den till slut!]Till chiliaioli behöver du:0.5 chilifrukt finhackad) alt. chili flakes1 tsk smoked paprikapulver1 tsk agavesirap (eller motsvarande sötning)Gör såhär:1: Ta halva delen av aiolin och rör ned de extra kryddorna. Justera tills du fått en fin, ljusröd färg och god sötstark smak. Låt stå i kylen åtminstone 15 min innan servering. Den här kommer bli lite tjockare och krämigare än den andra såsen i och med tillsats av flytande sötning och mer kryddor, så  god att dippa i! Ser det inte supergott ut?