Saffranslängd

Julen är nära, ladies and gentlemen! Vi tänkte tipsa om ett jättegott recept på en saffranslängd att göra nu inför t.ex första advent (Om en nu firar kristna högtider) eller om en bara vill njuta en god saffransbulle. Receptet går jättebra att forma som vanliga lussebullar. Let's get to it!Vi har tagit vårt "familjerecept" från skafferiet och veganiserat det. Vi vet därför inte riktigt vem vi ska ge cred:a för orginalreceptet. Till 1 stor längd behöver du:0,5pkt jäst8,5dl vetemjöl special0,5l havremjölk2 dl socker (ha i en halv dl extra om du vill ha en sötare längd)2 pkt saffran (1g)Lite salt100g mjölkfritt margarinRussinLite havregrädde (Till pensling) Gör såhär:Själva bakningen går till i två steg. Först görs en deg som är rätt lös och som jäser en kortare tid, för att sedan blandas med fettet och mer mjöl för att skapa en klassisk "lussedeg"1: Blanda hälften av mjölet, mjölken, saffran, jästen och sockret till en rätt lös det. Se till att blanda alla ingredienser ordentligt och låt jäsa under bakduk i 40 min.2: Blanda i de andra torra ingredienserna tills du får en ordentligt torr, men ändå luftig deg. Den kommer behöva arbetas ganska ordentligt. Jobba in det rumsvarma smöret i degen. 3: Forma en fläta (eller bullar) och låt jäsa på plåten i 1.5h.4. Sätt i russin (eller pärlsocker om så önskas) och pensla ett tunt lager med havregrädde.5: Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. Lycka till!